Venezuelská opozícia získala kontrolu nad troma diplomatickými budovami Venezuely v USA

Zástupcovia hlavy venezuelskej opozície Juana Guaidóa získali kontrolu nad troma budovami diplomatického zastúpenia Venezuely v Spojených štátoch. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Guaidóvho vyslanca v USA Carlosa Vecchia. Venezuelské ministerstvo informácií doteraz túto záležitosť nekomentovalo. Väčšina diplomatov zastupujúcich venezuelského prezidenta Nicolasa Madura Spojené štáty už skôr opustila, malá časť z nich ale v krajine ostala a rozhodla sa podporiť Guaidóa.

18.03.2019 23:35
Venezuela Guaidó Foto: ,
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó
debata (22)

Venezuelská opozícia získala kontrolu nad dvoma budovami vo Washingtone, ktoré patria venezuelskému ministerstvu obrany, a konzulátom v New Yorku, informoval Vecchio. Skupina očakáva, že v „nasledujúcich dňoch“ získa aj venezuelskú ambasádu vo Washingtone, dodal.

Guaidó sa nechal 23. januára vyhlásiť za dočasného prezidenta Venezuely. Nicolás Maduro je podľa neho hlavou Venezuely neoprávnene, pretože jeho minuloročné znovuzvolenie nezodpovedalo demokratickým štandardom. Guaidóa už uznalo ako hlavu štátu šesť desiatok krajín vrátane USA.

Maduro Guaidóa nazval bábkou Spojených štátov, s ktorými prerušil diplomatické kontakty a diplomatický a konzulárny zbor povolal späť do Caracasu. Z 55 členov zboru sa 12 rozhodlo zostať v USA a podporiť Guaidóa, povedal dnes Veccchio. Spojené štáty stiahli zvyšok zamestnancov svojho diplomatického zastúpenia vo Venezuele minulý týždeň.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nicolas Maduro #Juan Guaidó #kríza vo Venezuele