Premiérka Nového Zélandu odmietla vysloviť meno podozrivého z vrážd v mešitách

Muž, ktorý je obvinený, že v novozélandskom meste Christchurch zabil v dvoch mešitách 50 ľudí a ďalších takmer 50 osôb zranil, bude čeliť spravodlivosti v plnom rozsahu. V utorok to podľa agentúry AFP povedala v parlamente novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

19.03.2019 06:33 , aktualizované: 10:11
Nový Zéland Foto: ,
Brenton Tarrant vchádza do súdnej siene okresného súdu v meste Christchurch v Novom Zélande, 16. marca 2019
debata (32)

„Bude čeliť spravodlivosti v plnom rozsahu tu na Novom Zélande,“ povedala Ardernová v súvislosti s podozrivým z vrážd, ktorým je 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant.

„Svojím teroristickým činom chcel dosiahnuť mnohé, najmä však to, že sa stane slávnym, preto nikdy nevyslovím jeho meno,“ povedala novozélandská premiérka.

„Je to terorista. Je to zločinec. Je to extrémista. Ale keď budem hovoriť ja, zostane bezmenný,“ dodala Ardernová.

Streľba v dvoch mešitách v meste Christchurch sa začala v piatok približne o 13.45 h miestneho času (02.45 h SEČ). Pri útokoch zahynulo 50 ľudí a viac než štyri desiatky ďalších utrpeli zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami.

Šesť tiel obetí odovzdali príbuzným

Novozélandské úrady odovzdali pozostalým telá šiestich obetí

Prvé pohreby obetí sa mali pôvodne konať už v pondelok, čo však znemožnili problémy s identifikáci­u tiel.

Vykonaných už bolo všetkých 50 súdnych pitiev, ale len u 12 mŕtvych bola uspokojivo zistená totožnosť. „Šesť identifikovaných obetí bolo vrátených rodinám,“ uviedla novozélandská polícia, ktorú citovala agentúra AP.

Niekoľkodňový odklad spôsobil pobúrenie v radoch moslimských pozostalých, ktorí chceli pochovať svojich mŕtvych do 24 hodín, ako to kážu islamské zvyklosti. Príbuzní sa v tejto súvislosti sťažovali najmä na to, že im úrady neposkytujú dostatok informácií.

Polícia prisľúbila, že zlepší komunikáciu s postihnutými rodinami a že sa pokúsi zavŕšiť proces identifikácie a vydávania tiel obetí v čo najkratšom čase.

Organizácia Islamský štát vyzýva na pomstu

Takzvaný Islamský štát (IS) vyhlásil, že sa pomstí za útoky v mešitách.

Islamský štát zverejnil v pondelok večer 40-minútovú audionahrávku, ktorá sa následne rozšírila cez sociálne siete. Jej pravosť zatiaľ nebola potvrdená. V utorok o tom informovala webová stránka stanice Deutsche Welle.

„Vodcovia neveriacich ronili za obeťami masakru len krokodílie slzy,“ povedal hovorca Islamského štátu abú Hasan Muhádžir. Zdôraznil, že vraždenie v mešitách vyprovokovalo príslušníkov IS k tomu, aby sa pomstili za spoluveriacich a obhajovali svoju vieru.

Hovorca Dáišu takisto pohrozil Spojeným štátom a ich spojencom, že IS bude aj naďalej viesť boje v Sýrii. „Pomstite krv svojich bratov a sestier,“ vyzval prívržencov Islamského štátu.

Posledná sýrska bašta IS v dedine Bághúz neďaleko hraníc s Irakom je v posledných týždňoch dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi z IS a Kurdmi vedenými Sýrskymi demokratickými silami (SDF), ktoré majú podporu USA. Z obliehanej dediny doteraz evakuovali desaťtisíce civilistov a ich jednotkám sa vzdali tisíce teroristov z Islamského štátu rôznych národností.

TV Pravda: Útok na Novom Zélande: Pre teroristov je to vojna, hovorí poľský expert GLOBSEC-u Kacper Rekawek (vysielané 15.3.2019)

Video
32 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na mešity na Novom Zélande #Christchurch