Exporadca Putina Lesin, ktorý zomrel v USA, mal zlomeninu spájanú so škrtením

Bývalý ruský minister pre tlač a mediálny poradca prezidenta Vladimira Putina Michail Lesin, ktorý za kontroverzných okolností zomrel v roku 2015 vo washingtonskom hoteli, mal zlomeninu zvyčajne spájanú so škrtením. Vyplýva to z dokumentov, ktoré washingtonský úrad súdneho lekárstva z nariadenia súdu poskytol stanici Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL).

19.03.2019 12:05
debata (100)

Fraktúra jazylky, kosti medzi bradou a hrtanom, ktorú Lesin utrpel, je považovaná za výnimočnú, často k nej totiž dochádza pri škrtení. Jeden z dokumentov, ktorý má RFE / RL k dispozícii, uvádza, že jazylka bola zlomená v čase smrti či jej blízkosti. Ďalšie posudok ale konštatoval, že kosť mohla byť poškodená až po Lesinovom skone a možno aj počas pitvy.

Stanica však správu, ktorá má 149 strán, označila za doteraz vedecky najpresnejší popis Lesinovej ​​smrti. Záverečná správa prokuratúry z októbra 2016 konštatovala, že Lesin zomrel bez cudzieho zavinenia súbehom otravy alkoholom a tupými poraneniami na tele vrátane hlavy spôsobenými pády.

Lesin sa 2. novembra 2015 zapísal ako hosť hotela Four Seasons a od prvej chvíle začal piť. Potuloval sa po chodbách a personál ho niekoľkokrát odviedol naspäť do izby. O pol šiestej ráno 4. novembra odišiel v taxi do hotela Dupont Circle a prenajal si tam apartmán za 1200 dolárov, ktoré zaplatil v hotovosti. Vrátil sa do pôvodného hotela, kde ho ráno našli na chodbe len v spodnej bielizni. Následne ho vykázali z izby, Lesin preto odišiel do Dupont Circle, kde bolo dopoludnia 5. novembra nájdené jeho telo.

Pochybnosti v prípade vyvoláva okrem iného to, že chýba desaťhodinový záznam z kamery na chodbe, takže nie je jasné, či do izby k Lesinovi niekto nevstúpil. Jasno do prípadu nevniesla ani policajná správa, ktorá bola pred zverejnením editovaná.

Tieto okolnosti dali vzniknúť špekuláciám o tom, či Lesin nemohol byť zavraždený, pretože mohol poskytnúť detaily o ruskom systéme prania peňazí. Nie je však jasné, prečo by americká polícia a lekári mali mať záujem skrývať fakty. Server Buzzfeed predvlani s odvolaním sa na neidentifikovaný zdroj informoval, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sa domnieva, že Lesin bol zavraždený. Zomrel v predvečer naplánovaného stretnutia so zástupcami ministerstva spravodlivosti, ktoré vraj platilo hotelový účet.

Lesin bol na začiatku tisícročia jednou z najvplyvnejších postáv v ruských médiách. V rokoch 1999 až 2004 pôsobil ako minister tlače, ďalších päť rokov bol poradcom prezidenta Putina. Roku 2014 ale náhle z funkcie odišiel, čo znalci pomerov v Moskve považovali za prejav toho, že upadol do nemilosti. Keď zomrel, mal 57 rokov. V Moskve bola správa o jeho smrti hlavnou udalosťou, Rusko rýchlo oznámilo, že príčinou bol infarkt, čo ale súdny lekár v USA nepotvrdil.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin