'Otec národa' Nazarbajev odchádza, ale ostáva pri kormidle

Už niekoľko rokov s pravidelnosťou vychádzajúceho slnka sa objavovala informácia, podľa ktorej kazašský dlhoročný prezident Nursultan Nazarbajev (78) je pomaly, ale iste na politickom odchode.

19.03.2019 17:08 , aktualizované: 17:12
Nursultan Nazarbajev, Kazachstan, prezident Foto: ,
Nursultan Nazarbajev bol dlhoročný vládca Kazachstanu. V roku 1989 sa stal šéfom tamojšej komunistickej strany a od roku 1991 bol nepretržite prezident.
debata (5)

Stalo sa. Napriek očakávaniu líder v utorok nečakane odstúpil. Oznámil to v prejave k národu. S tým, že „zostávam šéfom Rady bezpečnosti štátu, vládnej strany Nur Notan (Svetlo vlasti), ako aj členom Ústavnej rady“. Dôvod odstúpenia nie je zatiaľ známy, ale všeobecne sa usudzuje, že rozhodnutie súvisí s vysokým vekom prezidenta.

„Prijal som pre mňa neľahké rozhodnutie a rezignujem na funkciu prezidenta,“ vyhlásil Nazarbajev citovaný agentúrou Tnegrinews. Po tom, čo podpísal dekrét, podľa ktorého sa v stredu stáva jeho rozhodnutie skutočnosťou.

Kazašský senátor: Je ako vzduch, nikdy ho nie je dosť

„Nastal čas, aby moc v krajine prevzala nová generácia lídrov,“ vyhlásil politik, ktorý vládol krajine tvrdou rukou v kresle hlavy štátu od roku 1991. Od roku 2007 bol prakticky doživotným prezidentom, ktorého vo svete všeobecne považovali za autoritárskeho vodcu. Znalci tamojších pomerov však pripomínajú, že v týchto zemepisných šírkach akékoľvek snahy o demokratické premeny, známe napríklad z Európy, sú začiatkom anarchie a výslednej ťažkej spoločenskej krízy. Aspoň tak Nazarbajev odôvodňoval obsadenie vrcholných štátnych funkcií svojimi spojencami a prenasledovanie opozície a kontrolu médií. A najbližšie okolie prezidenta to vedelo oceniť.

„Nursultan Abiševič (Nazarbajev) je ako vzduch, nikdy ho nie je dosť,“ komentoval kazachstanského „otca národa“ napríklad senátor Garifolla Jesim. Nazarbajev odchádza s titulom Vodca národa a po ďalšom – Ľudový hrdina – vraj už netúžil. Podľa jeho vlastných slov nechcel byť zlým príkladom pre svojich nástupcov vo funkcii hlavy štátu. Odmietavým stanoviskom reagoval na rozhodnutie parlamentu, ktorý pri príležitosti 20. výročia nezávislosti krajiny „odklepol“ spomínaný titul prezidentovi, ktorý vládol roky rozľahlej a na surovinové zdroje bohatej krajine. Práve obrovské zisky z predaja ropy a zemného plynu a z licencií za jej ťažbu mu umožnili vybudovať si v Kazachstane neotrasiteľnú pozíciu a získať podporu väčšiny obyvateľstva. Na druhej strane odstupujúci líder vedel „pod tlakom verejnosti“ aj ustúpiť.

„Dobre, súhlasím s existenciou Nazarbajevovej medzinárodnej univerzity, Nazarbajevovej školy, Nazarbajevovho vedeckého centra, ako aj Nazarbajevovej vedeckej nadácie,“ reagoval prezident nepriamo aj na obvinenie opozície z uzurpácie moci.

Prezidentom bude do volieb Tokajev

V stredu ráno má absolvovať prísahu Nazarbajevov nástupca Kásim Žomart Tokajev, predseda Senátu. „Jeho výber je daný ústavným zákonom a poverený funkciou bude do najbližších volieb,“ pripomenul v utorok v televíznom prejave odstupujúci prezident. Tokajev absolvoval moskovskú diplomatickú akadémiu MGIMO, je doktorom vied, plynule hovorí po anglicky a čínsky. Kariéru budoval od základu. Napokon, po vzniku samostatného Kazachstanu sa stal šéfom diplomacie, sedel v kresle vicepremiéra i šéfa kabinetu až sa stal predsedom Senátu v parlamente. Svojho času bol aj zástupcom generálneho tajomníka OSN.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Nursultan Nazarbajev