Rusko a USA sa v Ríme nezhodli, ako riešiť situáciu vo Venezuele

Postoj Ruska a Spojených štátov k situácii vo Venezuele sa líši aj po dnešnom rokovaní zástupcov oboch krajín v Ríme. Moskva považuje za jediného legitímneho prezidenta juhoamerickej krajiny Nicolása Madura, zatiaľ čo Washington ako hlavu štátu uznáva vodcu opozície Juana Guaidóa.

19.03.2019 23:01
Venezuela Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (21)

„Naše predstavy sa nepretli, ale rozhovory vyzneli pozitívne – myslím, že obe strany teraz lepšie chápu stanoviská tej druhej,“ povedal po stretnutí zvláštny americký splnomocnenec pre Venezuelu Elliott Abrams. Podľa neho je pravdepodobné, že sa zástupcovia USA a Ruska stretnú kvôli Venezuele znovu, ale presný dátum stanovený nebol.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov ruským médiám povedal, že dialóg s Washingtonom je dôležitý a že na stretnutí varoval pred prípadnou americkou vojenskou intervenciou vo Venezuele. Konštatovanie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že „v hre sú všetky možnosti“, si Rusko vykladá tak, že Spojené štáty nechcú možnosť vojenského zásahu vylúčiť, povedal ďalej Rjabkov.

Abrams sa ešte predtým stretol s predstaviteľmi vlády Talianska – jednej zo štyroch únijných krajín, ktoré Guaidóa ako dočasného prezidenta Venezuely neuznali – a navštívil Vatikán. Katolícka cirkev má podľa neho vo Venezuele veľkú váhu, ale nie je jasné, akú úlohu môže vo vzniknutej situácii zastávať. Pápež František napísal Madurovi podľa agentúry Reuters list, že Vatikán nemôže byť v terajšej situácii prostredníkom.

Guaidó sa nechal 23. januára vyhlásiť za dočasného prezidenta Venezuely. Maduro je podľa neho hlavou Venezuely neoprávnene, pretože jeho minuloročné znovuzvolenie nezodpovedalo demokratickým štandardom. Guaidóa už uznalo ako hlavu štátu šesť desiatok krajín vrátane USA.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Nicolas Maduro #Juan Guaidó #Elliot Abrams #kríza vo Venezuele