Hrozí návrat tandemu Klaus - Klaus mladší?

Od soboty nie je poslanec Václav Klaus ml. členom Občianskej demokratickej strany (ODS). Po tom, čo ho zo strany vylúčilo jeho vedenie.

20.03.2019 09:00
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus, ktorý bol prezidentom v období 2003 – 2013.
debata (10)

„Dôvodom je dlhodobé vystupovanie. Napríklad prirovnal schvaľovanie zákonov daných úniovými predpismi k rozhodovaniu židovských výborov o zložení transportov do koncentračných táborov,“ obsahuje zdôvodnenie vedenia ODS. Neskôr „vyhnanec“ z ODS pripustil, že išlo o pritvrdé vyjadrenie.

Klaus ml. reagoval v ČT, že sa zatiaľ nebude vyjadrovať, pretože chce v budúcnosti spolupracovať nielen s množstvom ľudí, ktorí sa ho zastali, ale aj s ďalšími. Pripustil, že sa zameria aj na voličov ODS.

„Nemyslím si, že všetci, či už bývalí, ale aj potenciálni voliči, sú euronadšencami, ako to prezentujú. Myslím, že som obhajoval svojich voličov a budem tak robiť naďalej,“ reagoval Klaus ml. na otázku týkajúcu sa plánu ďalších politických krokov. Nielen on si uvedomuje, že existuje stále veľa ľudí, pre ktorých je jeho otec Václav Klaus starší stále uctievaným zakladateľom ODS a ktorí neskrývajú menšie či väčšie sympatie k jeho terajším postojom, rovnako ako aj v prípade názorov jeho syna.

V parlamentných voľbách, ako pripomínajú Lidové noviny, v roku 2017 skončil Klaus ml. za Andrejom Babišom a pred Karlom Schwarzenbergom, čo sa týka počtu preferenčných hlasov. „Nemožno teda poprieť, že pre voličov je ťahákom,“ upozornil denník. Z toho vychádzajú aj dnes viacerí politológovia, ktorí predpovedajú „vyhnancovi“ budúcnosť v prípade ním založenej novej politickej strany.

„Nič nevylučujem,“ vyhol sa Klaus ml. priamej odpovedi v rozhovore pre denník MF DNES na otázku budúceho pôsobenia v politike. Musí si vraj premyslieť napríklad otázku financovania či mediálnej podpory a ďalšie veci.

Na založenie novej pravicovej strany nepriamo vyzval syna aj jeho otec. „Ešte sme o tom nehovorili. Pravda však je, že máme samozrejme veľmi podobné názory, takže asi logicky budeme obhajovať podobné hodnoty,“ reagoval Klaus ml. Podľa neho to vraj ešte neznamená, že by spolu teraz zakladali politickú stranu. V tejto súvislosti priznal, že otec mu v posledných voľbách dal svoj hlas a verí, že ho bude aj ďalej podporovať.

Možno práve pre spomínaný možný vývoj sa Klaus ml. vyhol jednoznačnej reakcii na ponuku šéfa neparlamentnej Strany nezávislosti České republiky Františka Matějku spolupracovať v máji na voľbách do Európskeho parlamentu.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Prírodovedeckú fakultu UK. Viac ako 20 rokov pôsobil úspešne na gymnáziu. Založil Asociáciu aktívnych škôl. Je autorom mnohých odborných článkov, dvoch matematických učebníc a ďalších kníh. Od roku 2014 publikuje komentáre na Novinky.cz. Je šéfom jedného z najväčších českých šachových klubov a dodnes aktívne preteká na bicykli. Na jeseň 2017 ho zvolili za poslanca za ODS, aby ho 16. marca 2019 zo strany vylúčili.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Václav Klaus #karl schwarzenberg