Nursultan Nazarbajev, posledný mohykán sovietskej éry prežil svoju funkciu

Všetci ho vnímali ako večného vládcu. Polovica z 18 miliónov jeho spoluobčanov inú hlavu štátu nezažila. Nursultan Nazarbajev (78), prvý a dosiaľ jediný prezident Kazachstanu, bol najmocnejším mužom tejto stredoázijskej republiky už za sovietskych čias. Pred 35 rokmi sa postavil na čelo miestnej vlády a od roku 1989 šéfoval aj komunistickej strane. Nositeľ oficiálneho titulu Elbasy (vodca národa) včera nečakane oznámil, že z prezidentského postu odstupuje.

20.03.2019 10:42
Nazarbajev Foto:
Nursultan Nazarbajev
debata

„Prijal som pre mňa neľahké rozhodnutie – vzdať sa právomocí prezidenta republiky,“ oznámil v televíznom prejave k národu. „Ako zakladateľ nezávislého kazašského štátu vidím svoju úlohu v zabezpečení príchodu k moci novej generácie lídrov, ktorí budú pokračovať v uskutočňovanej transformácii krajiny,“ dodal podľa jeho oficiálnej webovej stránky.

Nazarbajev oznámil, že v súlade s ústavou dnes právomoci ako dočasnému prezidentovi odovzdá predsedovi hornej komory parlamentu Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi (65). „Potom budú voľby prezidenta,“ dodal. Tie sa pôvodne mali konať na budúci rok, keď by Nazarbajevovi vypršal jeho piaty prezidentský mandát. Hoci ústava ráta pre hlavu štátu nanajvýš s dvoma funkčnými obdobiami, prvý prezident ich počet nemal obmedzený a všeobecne sa rátalo s tým, že úrad bude zastávať doživotne.

Hoci prezidentskej funkcie sa vzdáva, osvietený autokrat s pevne vybudovaným kultom osobnosti, ktorý je považovaný za garanta stability v druhej najrozľahlejšej republike bývalého Sovietskeho zväzu, sa nechystá vypustiť moc zo svojich rúk. „Zostávam predsedom Bezpečnostnej rady, ktorý má rozsiahle právomoci. Zostávam predsedom strany Nur Otan, členom Ústavnej rady. To znamená, že zostávam s vami. Starosti krajiny a ľudu zostávajú mojimi starosťami,“ povedal v prejave k národu.

„Nazarbajev odchádza do vopred pripravenej pozície predsedu Bezpečnostnej rady,“ zdôraznil pre BBC ruský expert na Strednú Áziu Arkadij Dubnov. „Jeho právomoci budú väčšie ako právomoci prezidenta. Stane sa najvyšším arbitrom, niečo ako Teng Siao-pching,“ pripomenul Dubnov neotrasiteľné postavenie niekdajšieho čínskeho vodcu, ktoré si udržal aj po tom, čo sa vzdal všetkých oficiálnych funkcií.

Prvý prezident Kazachstanu zostal pri moci ako posledný z republikových lídrov, ktorí v roku 1991 stáli pri rozpade Sovietskeho zväzu. Nazarbajev v Kazachstane zaviedol rozsiahle trhové reformy, šikovne manévroval v zahraničnej politike a vyviedol krajinu z nestability, ktorá sužovala väčšinu postsovietskych štátov. Na ropu bohatá krajina sa pod jeho vedením vypracovala na najprosperujúcejšiu a najstabilnejšiu v regióne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nursultan Nazarbajev