V honbe za voličskými hlasmi ide Erdogan cez mŕtvoly

V boji o hlasy voličov turecký prezident Recep Erdogan nepozná zábrany, morálku Najnovšie to pred svetom dokázal reakciou na krvavý masaker vo dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Minulý piatok v nich masový vrah Brenton Tarrant (28) plánovane zavraždil moslimov. Päťdesiati zahynuli a desiatky utrpeli zranenie.

20.03.2019 15:00
TURKEY-HOSPITAL/ Foto: ,
Turecký prezident Recep Erdogan počas predvolebného prejavu v Istanbule.
debata (10)

„Nevidím rozdiel medzi teroristami na Novom Zélande a tými z tzv. Islamského štátu. Terorizmus nepozná náboženstvo, rasu ani jazyk. Je výplodom zničujúcej nevedomosti a nenávisti. Napriek tomu mnohí politici aj komentátori obvinili z týchto ohavných útokov islam a moslimov,“ napísal Erdogan aj v novinách The Washington Post pri spomienke na teroristické útoky v Turecku, vo Francúzsku, v Indonézii, ale aj na ďalších miestach.

Novodobý sultán to prehnal

Ako pripomína aj BBC, turecký líder však zožal vlnu kritiky hlavne preto, lebo na predvolebných mítingoch napriek žiadosti Wellingtonu ukazoval časti z videozáznamu streľby v oboch mešitách, čím podľa kritikov sa snaží získať pre svoju Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) politické body pred regionálnymi voľbami 31. marca.

Podľa novozélandského šéfa diplomacie Winstona Petersa ide o nepoctivý ťah, ktorý okrem iného ohrozuje Novozélanďanov v zahraničí. Reagoval tak na Erdoganove slová, podľa ktorých Novozélanďania, ktorí odsudzujú islam, nech sa radšej neukazujú v Turecku. „V opačnom prípade musia rátať s nepríjemnosťami,“ citujú agentúry tureckého lídra.

Nepriamo tak narážal na každoročné putovanie Novozélanďanov do Turecka na spomienkovú udalosť. Konkrétne ide o 25. apríl. V prvej svetovej vojne totiž tisíce vojakov z austrálskeho a novozélandského armádneho zboru bojovali na tureckom pobreží pri Çannakale v rámci operácie Dardanely. Stretli sa v nej jednotky Británie, Francúzska a Osmanskej ríše. Cieľom operácie bolo obsadenie prielivu Dardanely a získanie prístupu k Marmarskému moru. Pokus však zlyhal za ťažkých strát na oboch stranách, ktoré sa odhadujú približne na 130-tisíc vojakov. Práve mesto Çannakale sa každoročne stáva miestom piety.

Wellington čaká na Ankaru

Erdoganov „zdvihnutý prst“ adresovaný novozélandským návštevníkom tureckého pobrežia bol aj dôvodom pre ministra zahraničia Petersa, aby odletel z Wellingtonu do Ankary s cieľom „zastaviť“ Erdoganove komentáre v súvislosti so smrťou 50 moslimov.

„Skôr ako prijmeme opatrenia, počkám si na reakciu tureckého kabinetu. Už teraz sú však z našej strany na stole viaceré možnosti,“ reagoval novozélandský premiér Scott Morrison v stredu pred rokovaním novozélandského veľvyslanca v Ankare s členmi tureckej vlády.

Medzi Erdoganových kritikov sa zaradil aj český prezident Miloš Zeman, ktorý počas pobytu v Karlovarskom kraji konštatoval, že „žiaľ, pán prezident Erdogan stavil na islamizáciu Turecka“. V tejto súvislosti prezentoval dnes už verejné tajomstvo, podľa ktorého „už to nie je sekulárny štát (Kemala) Atatürka, ale skôr štát, ktorý vyznáva islamskú ideológiu“. Podľa Zemana z toho „logicky vyplýva, že má blízko k islamským radikálom“.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #masaker #Turecko NATO #Christchurch