Holandskí populisti po útoku v Utrechte ovládli provinčné voľby

Nová pravicová populistická strana Fórum pre demokraciu po útoku v Utrechte prekvapivo zvíťazila v stredajších provinčných voľbách v Holandsku. Výsledky týchto volieb určujú tiež zloženie hornej komory parlamentu, a premiér Mark Rutte tak v nej bude musieť hľadať podporu aj mimo koalíciu pravého stredu. Zisky si vo voľbách pripísala aj strana Zelená ľavica, napísala dnes agentúra Reuters.

21.03.2019 10:31
Holandsko Utrecht zachranari policia Foto: ,
Viacero ľudí utrpelo zranenia pri streľbe v holandskom Utrechte v pondelok 18. marca 2019. Podľa televíznej stanice Sky News spustil ozbrojenec streľbu v električke a potom ušiel.
debata (19)

Voľby sa v Holandsku konali iba dva dni po tom, čo bol zadržaný muž tureckého pôvodu podozrivý zo zastrelenia troch ľudí v električke v Utrechte. Motív jeho činu je nejasný, vyšetrovatelia sa ale stále viac prikláňajú k tomu, že išlo o teroristický útok. Zo streľby je podozrivý 37-ročný muž tureckého pôvodu, ktorý bol zadržaný.

Podľa predbežných výsledkov provinčných volieb získalo euroskeptické Fórum pre demokraciu, ktoré v roku 2016 založil novinár Thierry Baudet, najväčší počet hlasov a podľa terajších prepočtov by malo v 75-člennej Prvej komore, obsadiť rovnaký počet kresiel ako Rutteho liberálna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) .

Fórum pre demokraciu teraz 36-ročného Baudeta pritom teraz má iba dva parlamentné mandáty z parlamentných volieb v roku 2016. Podľa Reuters strane možno pomohol aj útok v Utrechte. Výsledok ukazuje trvalú silu pravicového populizmu v Holandsku a prichádza takmer dve desaťročia po vražde populistov Pima Fortuyna z roku 2002, keď sa odohral podobný rozruch vo vtedajších parlamentných voľbách.

Najvýznamnejším krátkodobým dopadom výsledku provinčných volieb však je podľa Reuters to, že Rutteova koalícia bude musieť hľadať podporu u nekoaličních strán, najmä medzi zelenými a socialistami, aby získal Prvú komoru pre schvaľovanie zákonov. Rutteho vláda totiž v hornej snemovni prišla o väčšinu.

Baudet pred svojimi stúpencami vyhlásil, že arogancia elít bola potrestaná. „Stojíme na troskách niečoho, čo kedysi bola najkrajšia civilizácie na svete,“ povedal politik.

Podobne ako americký prezident Donald Trump sa Baudet stavia proti prisťahovalectvu a zdôrazňuje, že Holandsko je na prvom mieste, pokiaľ ide o kultúrne a ekonomické témy, všíma si Reuters. Baudet je proti euru a domnieva sa, že Holandsko by malo opustiť Európsku úniu.

Baudet pokračoval v predvolebnej kampani aj potom, čo ju ostatné strany zastavili po pondelkovom útoku v Utrechte, ktorý pripisuje údajne laxnej prisťahovaleckej politike vlády.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Utrecht