Pompeo tradične brojil proti Teheránu

Šéf diplomacie USA Mike Pompeo križoval vzdušný priestor Kuvajtu, Izraela aj Libanonu. Podľa väčšiny pozorovateľov zatiaľ čo počas prvej zástavky sa usiloval upokojiť vášne medzi Katarom na jednej strane a Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Egyptom, v Jeruzaleme sa už otvorene venoval hlavnému cieľu misie na Blízky východ: vytvoreniu pevnej protiiránskej koalície.

22.03.2019 09:00
USA-POMPEO/ISRAEL Foto: ,
Šéf diplomacie USA Mike Pompeo navštívil v Jeruzaleme aj Múr nárekov.
debata (1)

Musíme ho (nátlak) ešte zvýšiť, musíme ho rozšíriť. USA a Izrael pokračujú v úzkej spolupráci na zastavení agresie Iránu v oblasti (Blízkeho východu) a inde vo svete," povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu po rokovaní s Pompeom. Návštevu americký hosť zároveň propagandisticky využil v predvolebnej kampani. Izraelčania budú hlasovať 9. apríla. Práve po tomto dátume sa všeobecne očakáva, že Washington zverejní svoj „plán storočia“ týkajúci sa riešenia dlhoročného blízkovýchodného problému. Zatiaľ však musí Netanjahu čeliť obvineniam zo zneužitia právomoci či z korupcie.

"

Netanjahuovi nechýba sebavedomie

„Vo voľbách bude bojovať o politické prežitie,“ pripomína Reuters s tým, že izraelský generálny prokurátor má o. i. v pláne obžalovať premiéra v súvislosti s tromi konkrétnymi korupčnými aférami. Netanjahu akékoľvek obvinenia odmieta. A v boji o hlas voliča sa pasoval do úlohy lídra s diplomatickými skúsenosťami. A práve rokovania s Pompeom majú v tom smere presvedčiť voliča. Navyše šéf diplomacie USA potvrdil nemenný kurz Washingtonu aktívne sa podieľať na bezpečnosti svojho blízkovýchodného strategického spojenca. Opätovne zdôraznil právo Tel Avivu na sebaobranu. Jedným dychom vyzval svet, aby „konečne uznal Golanské výšiny ako súčasť Izraela“. Pritom ide o oblasť, ktorá aj podľa medzinárodného práva stále patrí Sýrii. Jej časť však Izrael okupuje od tzv. šesťdennej vojny v roku 1967. Netanjahu vo vzťahu k Sýrii a iránskej prítomnosti v krajine aj tesne pred rokovaním s Pompeom sebavedome vyhlásil: „Podľa potrieb budeme pokračovať v aktivitách na sýrskom území. Proti pokusom Iránu upevniť si vojenskú prítomnosť v Sýrii a koncentrovať tam nebezpečné zbrane.“ Pred televíznymi kamerami zároveň potvrdil, že Tel Aviv má plnú podporu Washingtonu vrátane vojenských operácií. Otázkou však zostáva, čo na to Rusko, ktoré rozhodlo o porážke IŠ v Sýrii s pomocou Turecka, ale aj Iránu.

Hizballáh je stále terčom kritiky

Na poslednej zástavke terajšej misie, v libanonskom Bejrúte, šéf diplomacie USA niekoľkokrát zdôraznil, že vládna moc „musí prijímať nezávislé rozhodovania v mene libanonského ľudu“. Nepriamo tak potvrdil, že na ceste k jednotnej protiiránskej koalícii stojí stále šiitské hnutie Hizballáh, ktoré má v krajine nemalý politický, ale najmä spoločenský vplyv. Potvrdzuje to napríklad skutočnosť, že hnutie má zastúpenie vo vláde, ako aj poslancov v parlamente. Na to Pompea dôrazne upozornili predovšetkým v Izraeli.

„Napriek sankciám sa naše hnutie bude aj ekonomicky rozvíjať a zvyšovať svoju členskú základňu,“ reagoval v priamom prenose televízie Al Manar generálny tajomník hnutia Hasan Nasralláh, ktorý aj naďalej môže rátať s podporou Teheránu. Podľa Washingtonu sa prejavuje „ilegálnymi aktivitami, hrozivým správaním“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #izraelský premiér Benjamin Netanjahu #Golanské výšiny #Mike Pence a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo