Donald Trump: USA by mali uznať izraelskú zvrchovanosť nad Golanskými výšinami

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty by mali uznať izraelskú suverenitu nad Golanskými výšinami - pôvodne sýrskym územím, ktoré židovský štát obsadil a anektoval, čo medzinárodné spoločenstvo neuznalo, informuje tlačová agentúra AFP.

21.03.2019 19:45
NEWZEALAND-SHOOTOUT/TRUMP Foto: ,
Na snímke americký prezident Donald Trump
debata (35)

„Po 52 rokoch je načase, aby Spojené štáty plne uznali izraelskú zvrchovanosť nad Golanskými výšinami,“ uviedol Trump v jednom zo svojich tvítov. Šéf Bieleho domu zároveň zdôraznil, že toto územie má „kľúčový strategický a bezpečnostný význam pre štát Izrael, ako aj pre regionálnu stabilitu“.

Americký republikánsky senátor Lindsey Graham navštívil minulý týždeň toto sporné územie na pomedzí Sýrie a Izraela v sprievode izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. „Golany nie sú sporným územím. Sú v rukách Izraela a vždy zostanú v rukách Izraela,“ povedal Graham počas návštevy výšin neďaleko sýrskych hraníc.

Senátor chce túto vec vysvetliť Trumpovej administratíve a presvedčiť ju, aby anexiu Golanských výšin Izraelom uznala. Prípadné stiahnutie izraelských vojsk z tejto oblasti by podľa neho bolo obrovskou strategickou chybou, ktorá by ohrozila bezpečnosť v danom regióne.

Izrael okupuje pôvodne sýrske Golanské výšiny od šesťdňovej vojny v roku 1967. V roku 1981 toto územie oficiálne anektoval. Medzinárodné spoločenstvo vrátane Spojených štátov tento krok doposiaľ neuznalo.

Úvahy, že by vláda prezidenta Trumpa, ktorý je naklonený Izraelu, mohla uznať anexiu Golanských výšin, sa objavili vlani na izraelskej strane. Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton však počas augustovej návštevy Izraela takýto krok vylúčil. Podľa neho sa o ničom takom neuvažuje.

Americkí republikánski senátori vo februári predložili návrh zákona uznávajúceho suverenitu Izraela nad Golanskými výšinami. Podľa Grahama tento návrh podporujú senátori z radov republikánov i demokratov.

Nádeje, že by Washington mohol pristúpiť k takémuto kroku, v Izraeli vzrástli po vlaňajšom presťahovaní americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, o ktorom rozhodol prezident Trump.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Donald Trump #Golanské výšiny