Trump plánuje 'darovať' Izraelu kus Sýrie

Prezident USA Donald Trump sa opäť pričinil o rozruch na medzinárodnej scéne. Podľa neho "po 52 rokoch je načase, aby USA plne uznali izraelskú zvrchovanosť nad Golanskými výšinami“.

22.03.2019 10:15 , aktualizované: 18:03
Golanské výšiny, Benjamin Netanjahu, David... Foto: ,
Izraelskí a americkí politici sa na stále ešte sýrskych Golanských výšinách cítia ako doma. Republikánsky senátor Lindsey Graham (vľavo), premiér Benjamin Netanjahu (v strede) a David Friedman, veľvyslanec USA v Izraeli, počas návštevy od roku 1967 okupovaného sýrskeho územia.
debata (48)

„Ide o územie, ktoré má kľúčový strategický a bezpečnostný význam pre štát Izrael, ako aj pre regionálnu stabilitu,“ tvrdí šéf Bieleho domu, ignorujúc stále platné medzinárodné právo, podľa ktorého strategické Golanské výšiny, Izraelom okupované od šesťdňovej vojny v roku 1967, patria stále Sýrii.

Mnohí si kladú otázku, či najnovší prezidentov krok je jeho vlastnou iniciatívou, alebo ide o výsledok tlaku washingtonských jastrabov. Mnohé nasvedčuje, že ide o prvú možnosť. Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton totiž počas augustovej návštevy Izraela vylúčil v tomto smere akúkoľvek zmenu. „O ničom takom sa neuvažuje,“ tvrdil bez zaváhania. Zaskočený musel byť aj šéf diplomacie USA Mike Pompeo, ktorého prezidentova výzva zastihla práve počas rokovania v Izraeli. Len pár hodín po tom, čo sa diplomaticky vyhol odpovedi na tému Golanských výšin.

„Už minulý týždeň v správe ministerstva zahraničia o ľudských právach v časti týkajúcej sa Golanských výšin sme zámerne vyčlenili termín Izraelom okupované,“ povedal Pompeo vo štvrtok v Jeruzaleme. Prezident Trump však bol oveľa otvorenejší pri oznámení kontroverznej výzvy "celému svetu“.

„Pre každého prezidenta to bolo veľmi zložité rozhodnutie. Ani jeden ho však neuskutočnil. Podobá sa to problému s Jeruzalemom, presťahovaniu nášho veľvyslanectva,“ pokúšal sa Trump o obhajobu postoja ohľadne Golanských výšin vo štvrtkovom rozhovore pre BOX Business. Podľa prezidenta síce všetci za to vraj agitovali, ale nikdy to neurobili. „A ja viem prečo,“ povedal v rozhovore prezident USA, aby výrok vzápätí premenil na drobné: „Tiež som organizoval kampaň (o presťahovaní veľvyslanectva do Jeruzalema – poz. red.) a keď ma zvolili, celý svet ma vyzýval, aby som to nerobil. Neposlúchol som a bolo to správne rozhodnutie.“ Podľa Trumpa otázka osudu Golanských výšin je o tom istom. „Mnohé roky iní prezidenti uskutočňovali predvolebnú kampaň s tým, že to spravia. Ide pritom o suverenitu, bezpečnosť, o bezpečnosť regiónu,“ dodal Trump.

Americký líder prišiel so svojím kontroverzným návrhom iba štyri dni pred rokovaním izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v USA. V pondelok sa zúčastní na rokovaní proizraelského Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC).

Najnovšou výzvou prezident USA okrem iného potvrdil, že jeho administratíva sa v politike voči Izraelu odchyľuje od praxe predchodcov. Po tom, čo Trump uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, následne vlani USA presunuli veľvyslanectvo z Tel Avivu do Svätého mesta, na ktorého východnú časť si oprávnene robia nároky Palestínčania. Práve preto podľa medzinárodne platných dokumentov je izraelskou metropolou stále Tel Aviv.

Oba kroky Washingtonu vyvolali vo svete veľkú vlnu kritiky. Rovnako, ako aj najnovšia Trumpova výzva.

Rada OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve už v piatok v posledný deň 40. zhromaždenia reagovala schválením rezolúcie, ktorá odsudzuje izraelskú okupáciu a porušovanie ľudských práv na Golanských výšinách. Zároveň vyzvala Tel Aviv, aby rešpektoval rezolúcie OSN vrátane dokumentov schválených BR OSN. Za účasti 47 krajín rezolúciu schválili v pomere 26:16. Hlasovania sa zdržalo päť štátov. Nesúhlas s dokumentom vyjadrilo aj Slovensko.

„Prehodnoťte chybnú situáciu a hlboko sa zamyslite nad neodvratnými a ďalekosiahlymi následkami spomínaného kroku, ktorý by mal vážny dosah na politiku USA na Blízkom východe vrátane obrovských chýb uskutočnených v palestínskej otázke,“ konštatuje sa v dokumente Ligy arabských štátov zverejnenom v piatok ako reakcia na Trumpovu "výzvu svetu“.

Moskva zase verí, že všetko ostane iba pri výzve amerického lídra, pretože „ide o porušenie rezolúcií BR OSN“. Podľa Damasku zasa Trumpovo vyhlásenie „nezmení nič na fakte, že Golany sú a budú sýrske“. Aj denník The New York Times upozornil, že z praktického hľadiska kontroverzné vyhlásenie prezidenta USA sotva niečo zmení.

„V súčasnosti neexistujú žiadne rokovania o Golanských výšinách a rovnako nemožno očakávať, že ich Izrael opustí. Na druhej strane ide o dôležitú symboliku, ktorá potvrdzuje, že Trump je pripravený ignorovať tradičnú diplomaciu a preorientovať diskusiu o Blízkom východe, ktorá sa nezmenila od 70. rokov minulého storočia,“ konštatuje denník.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský text denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Donald Trump #Golanské výšiny