Robert Mueller ukončil vyšetrovanie zásahov Ruska do prezidentských volieb v USA

Americký osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller ukončil vyšetrovanie zásahov Ruska do prezidentských volieb v USA z roku 2016 a možnej spolupráce volebného štábu Donalda Trumpa s Ruskom. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

22.03.2019 23:11
USA-TRUMP/RUSSIA-POLL Foto: ,
Na snímke americký osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller
debata (7)

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Mueller svoju záverečnú správu doručil ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi. Správu má teraz podľa AP posúdiť Barr, ktorý oznámil, že poskytne svoje vlastné písomné stanovisko a výsledky Muellerovho vyšetrovania sprístupni americkému Kongresu a americkej verejnosti.

Minister spravodlivosti v tejto súvislosti uviedol, že stanovisko by mohol Kongresu doručiť už tento víkend.

Bez zverejnenia detailov nie je známe, či Muellerova správa prináša odpoveď na kľúčové otázky vyšetrovania. Medzi ne patrí možná koordinácia medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016 s cieľom pomôcť súčasnému prezidentovi k víťazstvu a aj to, či Trump podnikol ďalšie kroky vrátane prepustenia riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), aby bránil vyšetrovaniu, uvádza AP.

Biely dom: ďalší postup ohľadom Muellerovej správy je na ministrovi

Ďalšie kroky týkajúce sa správy o možnom zasahovaní Ruska do volieb v USA, ktorú Mueller dokončil, záležia na ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi. Uviedol to Biely dom v reakcii na oznámenie, že Mueller dnes dokument Barrovi odovzdal, píše agentúra AP. Prezident Donald Trump nebol podľa neho o obsahu správy informovaný.

Trumpovi právnici podľa agentúry Reuters uviedli, že ich informácia o odovzdaní správy „potešila“ a že o „následných krokoch“ rozhodne Barr.

Ďalší vývoj bude podľa agentúry AP záležať na Kongrese a „so všetkou pravdepodobnosťou“ na federálnych súdoch. Vplyvný člen právneho výboru Snemovne reprezentantov Doug Collins vyzval k tomu, aby bola Muellerova správa jeho výboru a tiež verejnosti poskytnutá „bezodkladne“. Na zverejnenie textu vzápätí vyzvala demokratická predsedkyňa Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a šéf senátnych demokratov Chuck Schumer. Podľa nich je takýto krok nevyhnutný.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Robert Mueller #zasahovanie do volieb