Podpaľač založil požiar mešity v Kalifornii a nechal odkaz k Novému Zélandu

Podpaľač podozrivý zo založenia požiaru, ktorý v nedeľu skoro ráno začiernil múry mešity v kalifornskom meste Escondido, zanechal odkaz v podobe nápisu na príjazdovej ceste - spomínal v ňom vyčíňanie strelca v dvoch novozélandských mešitách, kde zomrelo 50 ľudí. V pondelok o tom informovali americkí vyšetrovatelia, na ktorých sa odvolala agentúra DPA.

25.03.2019 11:30
polícia, usa, kalifornia, mešita, požiar Foto: ,
Ulica, na ktorej podpaľač založil požiar mešity.
debata

V Islamskom centre v Escondide (severne od San Diega) na Západnej šiestej avenue sa nachádzalo sedem ľudí, keď došlo okolo 03.15 h (11.15 h SEČ) k incidentu. Jedna osoba, ktorá bola hore, plamene spozorovala a skupina prítomných oheň uhasila, takže nestihol spôsobiť vážne škody, oznámil policajný poručík v Escondide Chris Lick.

Čoskoro prišli na miesto aj úradní predstavitelia a hasiči a rýchlo zistili, že požiar bol založený úmyselne. Podľa Lickových slov bol pri tom použitý urýchľovač horenia, hoci poručík nepovedal, aký druh. Informácie o podozrivom zatiaľ nie sú dostupné, polícia ho však ešte nedolapila.

Lick tiež oznámil, že vyšetrovatelia našli na prístupovej ceste k mešite nastriekaný odkaz, poukazujúci na streľbu z 15. marca v mešite Al Noor a v islamskom centre vo štvrti Linwood v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorej bolo zabitých 50 ľudí.

Raňajšie modlitby v centre v Escondide boli zrušené, keďže tam stále pracoval vyšetrovací tím. Jeho súčasťou sú aj agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Incident pokladajú za podpaľačstvo a zločin z nenávisti.

„Každý musí byť maximálne opatrný a sledovať prostredie v modlitebniach. Ak sú tam ľudia, ktorí tam nepatria, zavolajte nás, prosím,“ zdôraznil Lick.

Hovorca islamskej komunity v Escondide Yusef Miller zopakoval tieto varovania a upozornil ostatné mešity v krajine, aby boli obozretné.

Miller, ktorý žije len niekoľko blokov domov od mešity, povedal, že polícia Escondida po streľbách na Novom Zélande zvýšila počet hliadkovacích vozidiel vo štvrti. To pomohlo jej obyvateľom cítiť sa bezpečne, ale tieto udalosti majú stále vplyv na nálady a pocity. Ostatní spoluobčania však prejavujú moslimskej komunite „veľmi silnú podporu“, dodal Miller.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #podpaľačstvo #mešita