Údajný ukrajinský agent prebehol k Rusom, viní Kyjev z terorizmu

Moskva týždeň pred prvým kolom ukrajinských prezidentských volieb prezentovala novinárom údajného agenta ukrajinskej kontrarozviedky, ktorý po kyjevskom prevrate v roku 2014 prebehol k Rusom. Muž menom Vasilij Prozorov vraj odovzdával tajné informácie vrátane správ o podiele Ukrajiny na zostrelení dopravného lietadla nad Donbasom. Členov ukrajinského vedenia dnes na tlačovej konferencii v Moskve označil za nacistov, proti ktorým chce bojovať všetkými dostupnými prostriedkami.

25.03.2019 13:00
debata (50)

Prozorov vraj „úplne dobrovoľne“ od apríla 2014 odovzdával ruskej tajnej službe „z ideových dôvodov“ informácie o operáciách ukrajinskej armády v povstaleckom Donbase. Vyhlásil okrem iného, že ukrajinská kontrarozviedka SBU prevádzkovala na fronte tajné väznice, ktoré vraj vydávala za verejné knižnice. Jedna z nich je umiestnená na letisku v meste Mariupol. Obvinil tiež nezaradeného poslanca kyjevského parlamentu Volodymyra Parasjuka, že počas povstania v Kyjeve v roku 2014 strieľal do ľudí.

Ukrajina podľa Prozorova na povstaleckom území organizuje „teroristické útoky“ a nesie zodpovednosť za atentáty na lídrov vzbúreneckých síl. Vinu nesie aj na zostrelení malajzijského boeingu nad Donbasom v lete 2014, pri ktorom zomrelo takmer tristo ľudí. Na ukrytí týchto dôkazov sa vraj podieľali osoby blízke prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Podľa zistení západných a ukrajinských vyšetrovateľov lietadlo zostrelili povstalci raketou dodanou z Ruska.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Ukrajine uskutoční v nedeľu, hlavnými favoritmi sú herec a zabávač Volodymyr Zelenskyj, súčasný prezident Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková. Rusko už niekoľko týždňov pred voľbami výrazne zosilnilo protiukrajinskú propagandu. Podľa dnešného vyhlásenia údajného zbeha SBU Prozorova boli sfalšované už voľby v roku 2014, ktoré vyniesli k moci Porošenka, pričom volebné machinácie kyjevský režim pripravuje aj teraz.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina