Konžská demokratická republika eviduje už viac ako 1000 prípadov eboly

Viac ako 1000 prípadov nákazy vírusom krvácavej horúčky ebola zaznamenali v Konžskej demokratickej republike (KDR). V nedeľu večer o tom podľa agentúry DPA informovalo ministerstvo zdravotníctva KDR.

25.03.2019 13:07
ebola, kongo, injekcia, vakcína Foto: ,
Konžský zdravotnícky pracovník aplikuje očkovaciu látku proti ebole chlapcovi, ktorý prišiel do kontaktu s nakazeným Ebolou v dedine Mangina v provincii Severné Kivu v Konžskej demokratickej republike.
debata

„Za týmito číslami je niekoľko stoviek konžských rodín, ako aj stovky sirôt, do ktorých života vírus priamo zasiahol,“ vyhlásil na margo doposiaľ druhej najväčšej epidémie tohto ochorenia minister zdravotníctva KDR Ilunga Kalenga.

Celkovo zahynulo na následky eboly vo východných oblastiach KDR už 629 ľudí. K vypuknutiu epidémie tam došlo len krátko po tom, ako vláda KDR v júni 2018 ohlásila koniec boja s týmto vírusovým ochorením na západe krajiny.

Približne 320 ľudí sa z ochorenia zotavilo, pričom miera úmrtnosti v zdravotníckych centrách dosahuje 40 percent.

Ministerstvo v tejto súvislosti ďalej informovalo, že od augusta 2018 proti ochoreniu v krajine zaočkovali viac ako 91.000 ľudí.

Boj s týmto vysokonákazlivým ochorením komplikuje aj zlá bezpečnostná situácia na východe KDR, kde pôsobí množstvo povstaleckých skupín, ktoré tam bojujú o kontrolu nad bohatými náleziskami nerastných surovín. Úrady, ako aj humanitárne organizácie preto nemôžu v oblasti efektívne vykonávať svoju činnosť.

Ebola patrí k najnebezpečnejším infekčným ochoreniam na svete. Spôsobuje hnačky a horúčky spojené s krvácaním do tráviaceho traktu. V 50–90 percentách prípadov sa končí smrťou. Z človeka na človeka sa ebola prenáša až vtedy, keď prepukne.

debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Konžská demokratická republika