Babiš je o krok bližšie k súdu

Vo svete ho volajú aj český Berlusconi. Andrej Babiš je rovnako ako taliansky politický veterán druhým najbohatším človekom svojej krajiny a štát by najradšej riadil ako vlastnú firmu. Silvia Berlusconiho môže Babiš napodobniť ešte aj inak. Je možné, že ako jeden z mála úradujúcich šéfov vlád na svete bude aj on nútený postaviť sa pred súd.

26.03.2019 16:46
Andrej Babis Foto: ,
Polícia po troch rokoch dokončila vyšetrovanie dotačnej kauzy českého premiéra Andreja Babiša.
debata

Mestské štátne zastupiteľstvo v utorok oznámilo ukončenie vyšetrovania kauzy Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo), v ktorej Babiš a jeho príbuzní čelia trestnému stíhaniu. Polícia vyšetrovala podozrenie z podvodného získania dotácie od Európskej únie vo výške 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) na stavbu rekreačného a konferenčného areálu Bocianieho hniezda viac ako tri roky. Jej prácu zdržalo najmä to, že jedného z obvinených, premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho, ktorý žije vo Švajčiarsku, nedokázala vypočuť. Časť prípadu, ktorá sa týka Babiša juniora, napokon vyňala a bude ho riešiť samostatne.

Projekt Bocianieho hniezda pred jedenástimi rokmi získal dotáciu z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov. Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Po niekoľkých rokoch sa Bocianie hniezdo vrátilo pod Agrofert.

Babiš vinu odmieta. Tvrdí, že Bocianie hniezdo vlastnili v čase získania európskej dotácie jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky. Príbuzní sú spolu s ním trestne stíhaní. Babiš junior, ktorý má švajčiarske občianstvo, pred pol rokom povedal novinárom, že spolupracovníci jeho otca ho pre vyšetrovanie kauzy Bocianie hniezdo držali na Kryme. Premiér na to reagoval tak, že jeho syn trpí schizofréniou. Opozícia vlani na jeseň po tomto škandále vyvolala v parlamente hlasovanie o nedôvere, Babišovu vládu však položiť nedokázala.

Ukončenie vyšetrovania podľa českých médií znamená, že štátny zástupca by mohol podať ešte do leta obžalobu na súd. Pravda, iba ak vec neskomplikujú návrhy obvinených a ich obhajcov. „Je správne, že sa kauza Andreja Babiša dostane pred nezávislý súd. Ten jediný môže rozhodnúť a potvrdiť alebo vyvrátiť vážne obvinenie,“ reagoval na twitteri na ukončenie vyšetrovania predseda opozičnej strany TOP 09 Jiří Pospíšil. „A dúfajme, že k verdiktu dospeje skôr než napríklad v kauze Davida Ratha,“ dodal s narážkou na prípad bývalého ministra zdravotníctva a hajtmana, ktorý ani sedem rokov po obvinení z korupcie nie je právoplatne odsúdený.

Aký bude ďalší postup? „Policajný komisár Pavel Nevtípil, ktorý Babiša a jeho rodinu v kauze vyšetroval, žalobcovi navrhne, aby českého premiéra postavil pred súd,“ napísal portál Seznam. V tom, či Babiš skutočne predstúpi pred súd, by mal mať posledné slovo štátny zástupca, ktorý prípad dozoruje. „Štátny zástupca si spis detailne naštuduje a bude sa zaoberať otázkou, či podá obžalobu, alebo či bude správne vec vyriešiť inak,“ povedal pre Český rozhlas hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Aj keby však bol premiér obžalovaný, nemusí vďaka upravenému etickému kódexu jeho hnutia ANO z roku 2017 zo svojej funkcie odstúpiť. Kódex pritom pôvodne jasne definoval, že „reprezentant, proti ktorému je začaté trestné stíhanie, neodkladne rezignuje na volený mandát, na svoju funkciu a členstvo v hnutí". Po novom musí odstúpiť iba vtedy, ak je na neho podaná obžaloba "v súvislosti a v spojení s výkonom verejnej funkcie“. Babiš však v čase podania žiadosti o dotáciu pre Bocianie hniezdo žiadnu takú funkciu nezastával, upozornil spravodajský portál iRozhlas.

Viacerí pozorovatelia upozorňujú, že rovnako ako vyšetrovania a súdne spory Berlusconiho sa aj kauza Babiša môže pretiahnuť na dlhé roky. „Ak bude premiér ďalej úspešne operovať argumentom, že sa na neho aj v jeho vrcholnej politickej pozícii vzťahuje prezumpcia neviny, môže si byť skoro istý, že pôjde s týmto ,čistým štítom' – hoci ako obžalovaný – aj do ďalších volieb. Pri schopnostiach jeho obhajcov a komplikovanosti prípadu je málo pravdepodobné, že si vypočujeme právoplatný rozsudok do jesene 2021, keď sa majú konať budúce voľby,“ predpovedá komentátor Respektu Jaroslav Spurný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo