Alžírska armáda navrhla, aby prezidenta vyhlásili za neschopného výkonu úradu

Šéf alžírskej armády vyzval na oficiálny krok, ktorým by došlo k vyhláseniu tamojšieho prezidenta Abdala Azíza Butefliku za neschopného vykonávať svoj úrad. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

26.03.2019 17:07
ALGERIA-PROTESTS/ARMY Foto: ,
Na snímke alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika (vľavo) a náčelník generálneho štábu Ľudovej národnej armády Ahmad Káid Saláh
debata (2)

Námestník ministra národnej obrany a náčelník generálneho štábu Ľudovej národnej armády (ANP) Ahmad Káid Saláh po týždňoch protivládnych protestov prostredníctvom televízneho vyhlásenia povedal, že „cesta z krízy je v článku 102“ ústavy, podľa ktorého môže byť prezident vyhlásený za neschopného plniť svoje povinnosti z dôvodu vážnej choroby. Dodal, že je nevyhnutné nájsť východisko z krízy v súlade s ústavou.

Aj v utorok vyšli do ulíc hlavného mesta Alžír tisícky opozičných demonštrantov, ktorí žiadali odstúpenie prezidenta Butefliku i jeho ľudí a ukončenie ich 20-ročnej vlády.

Účasť na protivládnych demonštráciách začala ešte narastať po tom, ako 82-ročný Buteflika 11. marca oznámil, že síce vyhovie svojim odporcom a nebude sa uchádzať o piate funkčné obdobie, avšak zároveň odložil na neurčito prezidentské voľby, naplánované pôvodne na 18. apríla. Tento krok považuje opozícia iba za ďalší pokus o predĺženie Buteflikovho pôsobenia vo funkcii.

Buteflika, ktorý je pri moci od roku 1999, má vážne zdravotné problémy a na verejnosti už takmer nevystupuje. Mnohí Alžírčania ho vnímajú len ako bábku v rukách armády, rodinných klanov a vplyvnej podnikateľskej e­lity.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika