Na loď, ktorú uniesli migranti, vstúpila maltská armáda

Maltskí vojaci vstúpili na loď, ktorú v stredu uniesla skupina asi 100 utečencov, aby posádke zabránili vrátiť sa s nimi do Líbye. Podľa maltských médií armáda na plavidlo vyslala špeciálnu jednotku s úlohou vrátiť kontrolu nad plavidlom kapitánovi. Server MaltaToday dnes napísal, že plavidlo teraz mieri k Malte.

28.03.2019 06:34 , aktualizované: 09:52
EUROPE-MIGRANTS/HIJACKING Foto: ,
Maltské policajné autá čakajúce na migrantov z lode El Hiblu 1, ktorú uniesli 28. marca 2019.
debata (121)

Špeciálna jednotka k unesenej obchodnej lodi dorazila na štyroch člnoch a mala k dispozícii aj vrtuľník. Armádny hovorca povedal, že sa podarilo nadviazať kontakt s kapitánom, ktorý opakoval, že pohyb plavidla nemá pod kontrolou a že jeho i posádku ohrozujú utečenci a nútia ich zamieriť k Malte.

„Špeciálna jednotka bola vyslaná na palubu, aby kontrolu lode odovzdala kapitánovi…tanker, posádka a všetci utečenci sú teraz eskortovaní do prístaviska a budú vydaní polícii,“ povedal hovorca. Odhadol, že plavidlo malo doraziť k Malte okolo pol deviatej ráno.

Posádka nákladnej lode z mora pôvodne zachránila 108 migrantov a zamierila s nimi späť do Líbye. Migranti sa ale zmocnili kontroly nad loďou a obrátili ju smerom k Malte a talianskej Lampeduse. Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini identifikoval loď ako turecký tanker El Hiblu 1. Politik, ktorý uzavrel talianske prístavy lodiam s utečencami nazval incident „prvým činom pirátstva na otvorenom mori s migrantmi“ ako údajnými únoscami.

Salvini tiež uviedol, že počasie v oblasti nie je dobré a nie je zatiaľ jasné, či sa tanker priblíži k Malte či Lampeduse. „Zabudnite na Taliansko,“ odkázal zároveň migrantom na lodi.

Na snímke príslušník maltských špeciálnych síl... Foto: Reuters, Darrin Zammit Lupi
EUROPE-MIGRANTS/HIJACKING Na snímke príslušník maltských špeciálnych síl na lodi El Hiblu 1, ktorú uniesla skupina migrantov v Stredozemnom mori 28. marca 2019.

Súkromná skupina Mediterranea, ktorá monitoruje ako sa vlády správajú k migrantom a prevádzkuje aj záchrannú loď, vyzvala na súcit so skupinou na unesenom tankeri. Ako uviedla, dúfa, že európske štáty budú konať „v mene základných práv“ a pamätať na to, že ide o „ľudské bytosti utekajúce pred peklom“.

Masová migrácia do Európy od roku 2015 značne poklesla. Migranti, ktorí sa usilujú dostať do Európy cez Stredozemné more, okrem nebezpečnej cesty na vode čelia aj riziku, že ich zastaví líbyjská pobrežná stráž, ktorá ich pošle do detenčných centier v Líbyi. Tie sú podľa ľudskoprávnych skupín bezútešné miesta, kde sú migranti údajne vystavovaní rutinnému zneužívaniu.

Členské štáty Európskej únie (EÚ), ktoré čelia domácej opozícii voči prijímaniu migrantov, sa rozhodli, že značne znížia počet operácií EÚ v Stredozemnom mori s tým, že stiahnu svoje lode a v misii budú pokračovať len zo vzduchu.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Malta #Stredozemné more #migranti #Lýbia