Moskva: Naše vojsko zostane vo Venezuele "tak dlho, ako bude treba"

Moskva vo štvrtok oznámila, že ruskí vojaci zostanú vo Venezuele "tak dlho, ako bude treba". Moskva tým reagovala na výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Rusko stiahlo svojich vojakov z latinskoamerickej krajiny, postihnutej sociálnou a hospodárskou krízou. Trump vo výzve tiež upozornil, že pokiaľ ide o následné kroky Spojených štátov, otvorené sú "všetky možnosti".

28.03.2019 15:06
debata (278)

Dve lietadlá ruských vzdušných síl pristáli v sobotu 23. marca vo venezuelskom hlavnom meste Caracas a na ich palubách sa nachádzalo takmer 100 ruských vojakov, napísali už skôr mieste médiá.

„Podieľajú sa na plnení dohôd v oblasti vojensko-technickej spolupráce,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Podľa agentúry AFP dodala, že vojaci budú vo Venezuele „tak dlho, ako bude potrebné“. Hovorkyňa tiež uviedla, že vojenská prítomnosť Ruska vo Venezuele nepredstavuje hrozbu pre nikoho.

„Rusko neohrozuje vo Venezuele nikoho, na rozdiel od občanov Washingtonu,“ povedala Zacharovová v Moskve novinárom. Slovom „občania“ narážala na vyhlásenia predstaviteľov Bieleho domu.

Kremeľ vo štvrtok už skôr odmietol Trumpovu výzvu voči Rusku, aby sa stiahlo z Venezuely. Kremeľ doplnil, že jeho kroky v tejto krajine sú v súlade so zákonom a sú dohodnuté s legitímnou venezuelskou vládou.

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Venezuela #ruská armáda #kríza vo Venezuele