Alžírčania odmietajú líbyjský scenár

"Armáda sa nikdy neodchýlila, ani sa neodchýli od svojho ústavného poslania," reagoval Ahmed Gaid Sálah, náčelník generálneho štábu alžírskej armády na množiace sa špekulácie týkajúce sa možného vojenského puču.

28.03.2019 16:28
Alžírsko Buteflika voľby prezidentské protesty Foto: ,
Alžírčania protestujú v Alžíri proti zotrvaniu ,,starej gardy" pri moci.
debata (3)

Reagoval tak po tom, čo vyzval na odstúpenie chorľavého prezidenta Abdala Azíza Butefliku (82). Následne sa s rovnakou požiadavkou pridal aj najväčší odborový zväz UGTA a časť koalície.

Dlhoročný alžírsky líder sa už vzdal piatej kandidatúry na post najvyšší, posunul dátum nových volieb a súhlasil s vypracovaním textu novej ústavy. Do nových prezidentských volieb si však ponechal funkciu hlavy štátu, ako aj viaceré právomoci vrátane vedenia Rady bezpečnosti štátu, ktorá „zastrešuje“ rezort obrany aj vnútra. Mandát Butefliku ako prezidenta sa končí 28. apríla. „Ľudia však požadujú odchod nielen vlády, ale celej politickej elity,“ citujú agentúry z reakcie Zubejdy Asulovej, šéfky Spojenectva za reformy a pokrok, podľa ktorej prezident Buteflika „manévruje a pokúša sa vyhnúť požiadavkám demonštrantov“.

Islamskí radikáli sú v strehu

Vlnu spoločenskej nespokojnosti sa pokúšajú využiť rôzne sily. Svedčí o tom najnovšie úspešný zásah armády a polície proti radikálnej bunke. Podľa dostupných informácií trojčlenná skupina chystala útoky počas volebných zhromaždení. Potvrdila to napokon aj súkromná egyptská televízia An-Nahár TV. Bunka sídlila v západoalžírskom Orane. Situácia je o to vážnejšia, že v krajine majú svoje pobočky teroristické zoskupenia Al-Kajdá a tzv. Islamský štát. V tejto súvislosti Ahmed Gaid Sálah dal jasne najavo, že v zložitej situácii, v ktorej sa dnes krajina nachádza, vrátane terorizmu, bude armáda „rozhodne a tvrdo čeliť“ pokusom destabilizovať situáciu v spoločnosti. Buteflika, ktorý vládne v Alžírsku už 20 rokov, je od roku 2013, keď utrpel mozgovú mŕtvicu, pripútaný na invalidný vozík. Na verejnosti sa objavuje len zriedkakedy. Alžírčania sú preto presvedčení, že na prezidentskú funkciu už nestačí. S takýmto prípadom, teda odchodom lídra pre zlý zdravotný stav. ráta aj 102. článok alžírskej ústavy. Na rozdiel od Butefliku jeho okolie stačí s politickým dychom. Vrátane oligarchov, politikov zo „starej gardy“, ako aj kľúčových armádnych veliteľov. Podľa Alžírčanov slúži im verne prezidentov brat Sajd, niekdajší učiteľ a dnes hlavný poradca Butefliku.

Opozícia odmieta čakať

Niektorí pozorovatelia neskrývajú obavy, že v prípade „tvrdohlavosti“ tzv. starej gardy môže v Alžírsku vypuknúť druhé kolo tzv. arabskej jari, ktorá sa začala práve v tejto krajine v roku 2011. Tým skôr, že opozičné sily už vyhlásili, že budú pokračovať v protestoch s cieľom odstúpenia predstaviteľov súčasnej vládnej moci. „Nebudeme čakať 10, 12 mesiacov, kým nebude schválená nová ústava a neuskutoční sa hlasovanie o novom prezidentovi,“ cituje agentúra MENA opozičný zdroj.

Hlavnou úlohou Alžírčanov, podľa väčšiny pozorovateľov, je dnes hľadanie dôstojného kompromisného nástupcu Butefliku. Zatiaľ sa však nečrtá. Mal by vyhovovať nielen predstaviteľom vládnej elity a jej stúpencov, ale aj tzv. ulici. "Nik totiž nemá záujem o opakovanie situácie, ktorú zažila svojho času Líbya, kde po zvrhnutí Muammara Kaddáfího prestal fungovať štát,“ upozornil aj portál Al Manar.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika