Brexit v piatok o polnoci nebude

Brexitová neistota trvá. Jedinou istotou nateraz je, že brexit v pôvodne plánovanom termíne o polnoci z piatka na sobotu nebude. Kedy Británia odíde z EÚ a za akých podmienok však zostáva nejasné. Britský parlament sa v stredu večer nedokázal väčšinou hlasov zhodnúť na nijakom z ôsmich rôznych poslaneckých návrhov riešenia, ktoré by bolo alternatívou k odmietnutiu dohody o brexite. Jedinú vec, ktorú podporil, bolo odsúhlasenie odkladu termínu brexitu.

28.03.2019 18:11 , aktualizované: 21:58
Británia EÚ brexit vláda Mayová rokovanie Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (5)

Britskej premiérke Therese Mayovej napriek tomu zostalo nateraz už len pár hodín na to, aby sa po tretí raz pokúsila presadiť v parlamente zmluvu o brexite. Ak by sa jej to v piatok podarilo, vyjasnil by sa termín brexitu a jeho podmienky. Británia by na základe rozhodnutia minulotýždňového summitu EÚ prestala byť členským štátom 22. mája za podmienok stanovených v zmluve.

Lenže zmluvu poslanci už dva razy drvivou väčšinou odmietli. Premiérka Mayová sa ale nevzdáva nádeje, že ju parlament napokon predsa len schváli. Aj vo štvrtok pokračovala v presviedčaní poslancov – rokovala so zástupcami svojej Konzervatívnej strany, ale aj severoírskej Demokratickej unionistickej strany, od ktorej podpory závisí jej menšinová vláda. Táto strana, jediná v Severnom Írsku, ktorá v referende podporovala brexit, dohodu stále odmieta podporiť pre tzv. írsku poistku. Poistka má zabezpečiť, aby po brexite medzi Írskom a Severným Írskom neboli zavedené hraničné a colné kontroly. Šéfka strany Arlene Fosterová vo štvrtok zároveň odkázala, že ich poslanci budú hlasovať proti, teda vláde situáciu pri hľadaní väčšiny neuľahčia tým, že by sa hlasovania zdržali.

Írska poistka sa nepáči ani radikálnym stúpencom brexitu z radov konzervatívcov, ktorí odmietajú možnosť zotrvania Británie v colnej únii s EÚ. Časť z nich síce ešte v stredu naznačovala ochotu dohodu podporiť, keď Mayová ponúkla, že po schválení dohody rezignuje. Vo štvrtok ale niektorí opäť zmenili názor a dali najavo, že ani prísľub Mayovej na odchod z postu premiérky im na podporu dohody nestačí. „Nebudem hlasovať za dohodu, ani keby som mal pušku pri hlave,“ povedal pre BBC zástupca euroskeptickej skupiny konzervatívcov Mark Francois. Ďalší Mayovej odkázal, že by „mala odísť a dohodu vziať so sebou“. Zo dňa na deň svoj názor zmenil aj exminister zahraničných vecí Boris Johnson.

V každom prípade bude parlament v piatok opäť o zmluve rokovať. Nie je ale isté, či sa o nej bude aj hlasovať.

To ako brexit rozdeľuje spoločnosť sa ukázalo v parlamente aj v stredu večer, keď poslanci hlasovali o ôsmich alternatívach riešenia – medzi nimi aj o možnosti vypísania referenda, či o zrušení brexitu. Nijaký z návrhov ale nezískal väčšinu. Spomedzi rôznych variantov mal najbližšie k schváleniu návrh na vytvorenie trvalej bezcolnej zóny s EÚ, ktorý len tesne neprešiel.

Poslanci napokon schválili len opatrenie, ktoré v britskom zákone mení dátum odchodu z EÚ. Pôvodne sa brexit mal uskutočniť o polnoci z 29. na 30. marca. Londýn však požiadal EÚ o odklad – navrhoval odchod z EÚ na 30. jún. Európska dvadsedmička napokon odsúhlasila odklad do 22. mája v prípade, že Británia do konca tohto týždňa dohodu o brexite schváli. V opačnom prípade sa má Londýn do 12. apríla definitívne rozhodnúť buď pre iné riešenie, inak zostane už len jedna možnosť – tvrdý brexit bez dohody. Na tento variant, ako veľmi pravdepodobný, sa EÚ už pripravuje. Veľvyslanci členských štátov EÚ v Bruseli podľa denníka Guardian už začali diskusiu o podmienkach rokovaní s Britániou v prípade brexitu bez dohody.

Briti nevedia, kto má byť premiér

Takmer 50 percent Britov neverí ani jednému z potenciálnych kandidátov, ktorí by na poste britského premiéra mohli nahradiť Theresu Mayovú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo štvrtok uskutočnila spoločnosť Sky Data.

Hlavnými kandidátmi na post britského premiéra, ktorý patrí Konzervatívnej strane, sú bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson, ministerka práce Amber Ruddová, minister životného prostredia Michael Gove, šéf rezortu vnútra Sajid Javid a minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Prieskum Sky Data naznačuje, že s odstupom najviac Britov by v premiérskom kresle najradšej videlo Borisa Johnsona, ktorému dôveruje 20 percent opýtaných. Zhodne po osem percent respondentov by si v sídle britských premiérov na londýnskej Downing Street 10 vedelo predstaviť Ruddovú, Govea a Javida. Len sedem percent by na tejto adrese rado videlo Jeremyho Hunta. Ani jedného z menovaných by však za premiéra nechcelo až 49 percent opýtaných.

Z prieskumu Sky Data tiež vyplýva, že Theresa Mayová by post premiérky mala opustiť, aj keď parlament ani na tretí pokus jej dohodu o brexite neschváli, pričom takto uvažuje až 60 opýtaných. Naopak, 33 percent si myslí, že by mala vo funkcii zostať a sedem percent respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť.

Prieskum Sky Data sa uskutočnil 28. marca na vzorke 2091 klientov spoločnosti Sky, ktorí boli kontaktovaní prostredníctvom SMS.

Demokratická unionistická strana and labouristi za dohodu nebudú hlasovať

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) vo štvrtok potvrdila, že v piatok bude v Dolnej snemovni britského parlamentu hlasovať proti prijatiu dohody. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Poslanci DUP, ktorí v parlamente podporujú menšinovú konzervatívnu vládu, Mayovej dohodu nepodporia napriek tomu, že Dolná snemovňa bude hlasovať výlučne o 585-stranovej dohode o odchode Británie z EÚ bez 26-stranovej politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi Londýnom a EÚ, ktorá je jej súčasťou.

Za dohodu nebudú hlasovať ani poslanci opozičnej Labouristickej strany. „Nie sme pripravení premiérku v tomto podporiť. Theresa Mayová posúva Spojené kráľovstvo k brexitu so zaviazanými očami, keď pred zajtrajším hlasovaním oddeľuje dohodu o odchode z EÚ od politickej deklarácie,“ uviedol pre Sky News vodca labouristov Jeremy Corbyn, ktorý mal vo štvrtok s premiérkou približne 20-minútový telefonický rozhovor.

„Ide o obrovský krok do tmy. Takže premiérka, ktorá povedala, že pri brexite nie je dohodnuté nič, kým nie je dohodnuté všetko, teraz vyzýva poslancov, aby hlasovali za odchod Británie z EÚ, pričom ani len netuší, čo bude nasledovať,“ napísal na Twitteri labouristický poslanec John McDonnell.

Svoj postoj k piatkovému hlasovaniu o Mayovej dohode vyjadrila aj Liberálnodemo­kratická strana. „Liberálni demokrati sa vyjadrili jasne: Či táto dohoda prejde, alebo nie, o brexite musí rozhodnúť verejnosť. Mali by to byť ľudia, nie politici, kto bude mať v otázke dohody posledné slovo, vrátane možnosti zotrvania v EÚ. V roku 2017 prišla Theresa Mayová o väčšinu (v parlamente). Odvtedy prišla aj o dôveryhodnosť. V každom prípade je najvyšší čas, aby prišla aj o miesto,“ uviedol liberálnodemo­kratický poslanec Alistair Carmichael, ktorý tiež dodal, že premiérka využíva Dolnú snemovňu na riešenie problémov vo vlastnej Konzervatívnej strane. Liberálni demokrati vládli v koalícii s konzervatívcami v rokoch 2010–2015.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Mayová