Bezpečnostná rada prijala rezolúciu o boji proti financovaniu terorizmu

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala na svojom štvrtkovom zasadnutí v New Yorku jednomyseľne rezolúciu s cieľom posilniť celosvetové úsilie v boji proti financovaniu terorizmu. Informovala o tom agentúra AP.

29.03.2019 06:38
debata (9)

Rezolúcia sa vzťahuje na množstvo starších, ako aj na nové spôsoby, akými teroristické organizácie – vrátane al-Káidy a Islamského štátu (IS) – získavajú zdroje na financovanie svojich operácií.

Rezolúcia, ktorej návrh predložilo Francúzsko, nariaďuje všetkým krajinám, aby zabezpečili, že ich domáce zákony budú dostačujúce na trestné stíhanie a potrestanie osôb zodpovedných za priame alebo nepriame financovanie „teroristických organizácií alebo samostatných teroristov za akýmkoľvek účelom“.

BR OSN prijala zmienenú rezolúciu „v rozhodujúcom čase“, uviedol prostredníctvom video odkazu z Ríma šéf úradu OSN pre boj s terorizmom Vladimir Voronkov. „Nedávne útoky po celom svete ukazujú, že k teroristickým skupinám sa naďalej dostávajú finančné prostriedky z nelegálnych i legálnych tokov,“ povedal ruský diplomat. „Spoločné úsilie o zdvojnásobenie celosvetovej pozornosti na zastavenie financovania terorizmu je preto dôležitou témou,“ dodal Voronkov.

Bezpečnostná rada sa zaoberala financovaním terorizmu už vo svojich predošlých rezolúciách prijímaných od teroristických útokov v USA 11. septembra 2001. Ide však o prvú rezolúciu, ktorá sa zameriava výhradne na túto otázku a takisto berie do úvahy nové metódy, ktoré extrémistické skupiny a ich pridružené organizácie zaviedli na získavanie finančných prostriedkov.

Uznesenie taktiež od 193 členských štátov OSN žiada, aby sa zaviazali, že všetky opatrenia, ktoré v boji proti terorizmu a jeho financovaniu uskutočnia, budú v súlade s medzinárodným humanitárnych právom, ľudskými právami a právami utečencov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Bezpečnostná rada OSN #Islamský štát #al-Káida