Po piatich rokoch prepustili z väzenia v Egypte známeho aktivistu a blogera

Z väzenia v Egypte v piatok prepustili jedného z najznámejších prodemokratických aktivistov, ktorý bol odsúdený na päť rokov väzenia za podnecovanie a účasť na nepokojoch, čo krajinu zachvátili po protestoch arabskej jari v roku 2011. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

29.03.2019 10:07
Egypt Activist Released Foto: ,
Na snímke aktivista a bloger Aláa Abdal Fattáh (v bielom tričku)
debata (1)

Aktivista a bloger Aláa Abdal Fattáh sa stal známym práve počas týchto demonštrácií a protivládnych protestov, ktoré napokon viedli k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

Zadržaný bol o tri roky neskôr, v čase, keď vtedajšie vedenie krajiny zaviedlo radikálne zákony zakazujúce verejné zhromaždenia a nepovolené demonštrácie, čo sa vo všeobecnosti považovalo za dôkaz toho, že Egypt sa po Mubarakovom zosadení opäť vracia k autoritárskemu spôsobu vládnutia.

Pred svojím odsúdením a nástupom na výkon trestu bol Abdal Fattáh viackrát zadržaný za účasť na protivládnych zhromaždeniach.

Na päť rokov väzenia bol odsúdený za účasť na pokojnom proteste v roku 2013, ktorého účastníci kritizovali zosadenie demokraticky zvoleného, ale kontroverzného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ako aj zavádzanie praxe, keď vojenské súdy rozhodovali vo veciach obvinených civilistov – zväčša práve účastníkov protivládnych manifestácií.

Po spomínanom proteste bezpečnostné zložky urobili v dome Abdala Fattáha raziu, pričom jeho manželku zbili a zhabali jeho počítače. Samotný aktivista v čase razie nebol doma, ale neskôr sa sám prihlásil na polícii. „Neodmietam obvinenie. Je pre mňa cťou niesť zodpovednosť za pochody ľudí proti legalizácii návratu“ vládnutia v štýle Mubaraka, napísal Abdal Fattáh svojho času vo vyhlásení.

Abdal Fattáh na svojom internetovom blogu roky bojoval proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky stala každá nová egyptská vláda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #občianski aktivisti #Aláa Abdal Fattáh