Nehoda boeingu v Etiópii sa zhodovala s tou v Indonézii, píše Wall Street Journal

Vyšetrovatelia nehody Boeingu 737 MAX 8, pri ktorej v Etiópii zahynulo 10. marca 157 ľudí, dospeli k záveru, že tesne pred pádom bol zbytočne aktivovaný stabilizačný systém lietadla. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu to dnes napísal denník The Wall Street Journal. Agentúra Reuters uviedla, že predbežná správa z vyšetrovania bude zverejnená budúci týždeň.

29.03.2019 10:54
ETHIOPIA-AIRPLANE/REGULATOR Foto: ,
Na snímke lietadlo typu Boeing 737 MAX 8
debata

Lietadlo sa zrútilo niekoľko minút po štarte z letiska v Addis Abebe za veľmi podobných okolností, aké sprevádzali minuloročnú nehodu lietadla toho istého typu spoločnosti Lion Air v Indonézii. Vtedy o život prišlo 189 ľudí.

The Wall Street Journal píše, že v prípade nehody spoločnosti Lion Air stabilizačný systém na základe chybných informácií zo senzorov opakovane skláňal prednú časť lietadla k zemi a pilot sa márne snažil obnoviť kontrolu nad letom.

Firma Boeing začala urýchlene riešiť predpokladaný problém softvéru a v stredu oznámila, že ho v lietadle MAX upravila tak, aby sa zabránilo chybnej aktivácii stabilizačného systému MCAS. Táto aktualizácia, ktorá ešte nebola schválená, má predísť opakovaniu chybných operácií systému, čo je jadro bezpečnostných o­báv.

Boeingy typu 737 MAX sú najrýchlejšie predávanými lietadlami firmy. Spoločnosť má na ne objednávky v hodnote 500 miliárd dolárov, píše agentúra Reuters. Stroje, ktoré doteraz lietali, od nehody v Etiópii nie sú v prevádzke.

Výrobca pripravil výcvikový program, ktorým majú piloti prejsť, než bude prevádzka týchto boeingov obnovená. Rovnako ako pred oboma nehodami ale firma tvrdí, že pre bezpečnú obsluhu lietadiel MAX piloti nemusia prejsť výcvikom na letových simulátoroch.

Firmu Boeing pre nehodu Ethiopian Airlines zažalovali na americkom federálnom súde

Žalobu na amerického výrobcu lietadiel Boeing podali na federálny súd v USA príbuzní rwandského občana, ktorý začiatkom marca zahynul pri nehode stroja 737 Max 8 leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines. Príbuzní rwandského občana Jacksona Musoniho tvrdia, že dopravné lietadlo Boeing 737 Max malo poruchu systému automatickej kontroly letu. Informoval o tom portál bbc.com. Firma žalobu odmietla komentovať.

Firmu Boeing a americký Federálny letecký úrad (FAA) už prešetruje ministerstvo spravodlivosti USA, generálny inšpektor amerického ministerstva dopravy a výbory Kongresu. Federálny letecký úrad certifikoval stroj Boeing 737 Max v roku 2017, a tiež povolil jeho ďalšie prevádzkovanie po tragickej havárii v októbri minulého roka v Indonézii. FAA plánuje do júla významne zmeniť dohľad nad vývojom lietadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #letecká havária #Boeing 737 MAX 8