Pápež František sprísnil pravidlá, ktoré majú zabrániť zneužívaniu vo Vatikáne

Vatikán sprísnil pravidlá pre svojich zamestnancov, ktoré majú zabrániť zneužívaniu maloletých a zraniteľných a zamedziť zamlčovaniu takýchto prípadov. Nová právna úprava, o ktorej dnes informoval Vatikán a ktorá bude účinná od 1. júna, napríklad predlžuje premlčaciu lehotu zo štyroch na 20 rokov a pod hrozbou pokuty ukladá povinnosť hlásiť podozrenie zo zneužívania, informovala agentúra EFE.

29.03.2019 14:37
VATICAN YOUTH Foto: ,
Pápež František chce právnou úpravou zabrániť zneužívaniu maloletých a zraniteľných a zamedziť zamlčovaniu takýchto prípadov.
debata

Nové nariadenie, podpísané pápežom Františkom, sa týka zamestnancov, ktorí pracujú vo Vatikáne alebo v jeho diplomatických misiách vo svete. Podľa agentúry EFE ním chce ale pápež dať príklad biskupským konferenciám vo svete, aby prijali podobné normy s cieľom zabrániť zneužívaniu maloletých a zraniteľných cirkevnými činiteľmi.

Vatikánski zamestnanci budú musieť bezodkladne hlásiť vedeniu Vatikánu podozrenie zo zneužívania, pričom nielen toho sexuálneho, ale napríklad aj prípady zlého zaobchádzania. Výnimkou zostanú informácie podliehajúce spovednému tajomstvu.

Pravidlá tiež stanovujú prísnejšie preverovanie nových zamestnancov, ktorí by mohli byť potenciálnymi násilníkmi.

Podľa nových pravidiel musí byť obeť zneužívania vypočutá a musí jej byť poskytnutá zdravotná, psychologická aj právna pomoc. Predĺži sa tiež premlčania lehota, ktorá bude 20 rokov a v prípade maloletého sa bude počítať od 18. narodenín o­bete.

Nové pravidlá sú reformou existujúcej právnej úpravy. Doteraz vo Vatikáne platila trestná úprava z roku 1889, takzvaný Zanardelliho zákonník, ktorý do roku 1930 platil v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #zneužívanie detí kňazmi