Švédsko prepustilo z väzby údajného ruského špióna

Počítačového experta podozrivého zo špionáže pre Rusko prepustili z väzby vo Švédsku, oznámila tamojšia prokuratúra, ktorú v piatok citovala agentúra AP.

29.03.2019 15:08
špión, špionáž, hacker, útok, počítač, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Podľa švédskej prokuratúry sú dôkazy proti Kristianovi Dmitrievskému „také, že podozrivý nemôže skomplikovať vyšetrovanie“. Ďalšie informácie prokuratúra neuverejnila, pretože daný prípad je „citlivý“.

Dmitrievského – 45-ročného naturalizovaného švédskeho občana, ktorý bol predtým držiteľom ruského pasu – zadržala koncom februára Švédska bezpečnostná služba (SÄPO) po tom, ako sa stretol s agentom ruských tajných služieb, pracujúcim pod diplomatickou maskou na veľvyslanectve Ruska v Štokholme.

SÄPO uviedla, že ruský agent Dmitrievského najal, pričom k trestnej činnosti dochádzalo najmenej od roku 2017. Dmitrievského však neobvinili.

Podľa švédskeho ministerstva zahraničných vecí je ruským „diplomatom“ Jevgenij Umerenko, ktorý medzitým opustil Švédsko. Umerenko údajne pôsobil ako špecialista na technologickú špionáž.

Šéf kontrašpionážnej jednotky v rámci SÄPO Daniel Stenling predtým vyhlásil, že podozrivý „pracuje vo švédskom priemysle špičkových technológií“ a disponuje informáciami, o ktoré majú záujem cudzie tajné služby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Švédsko