'Žlté vesty' vyšli do ulíc aj napriek policajným zákazom

Aktivisti hnutia tzv. žltých viest v sobotu znova vyšli do ulíc francúzskych miest aj napriek policajným zákazom, informovala agentúra AP. Demonštranti vyjadrili podporu žene, ktorá minulú sobotu utrpela zranenia počas zásahu polície, a takisto chceli podľa AP ukázať, že ostávajú mobilizovaní v odpore proti hospodárskym opatreniam vlády.

30.03.2019 18:18
Francúzsko, protest žlté vesty, paríž, Eiffelovka Foto: ,
Žlté vesty vyšli do ulíc už dvadsiatykrát od začiatku protivládnych protestov vlani 17. novembra.
debata (6)

Demonštranti sa nenechali odradiť ani policajnými bezpečnostnými opatreniami, na základe ktorých boli zakázané protesty na svetoznámom parížskom bulvári Champs-Élysées a tiež v centrách ďalších veľkých miest, ako sú v Toulouse, Bordeaux, Marseille, Nice, Dijon či Rennes.

Parížska polícia v sobotu oznámila, že 25 ľudí zadržala a 20 pokutovala za to, že protestovali aj napriek zákazom. Polícia v meste Bordeaux v juhozápadnom Francúzsku použila slzotvorný plyn po tom, ako demonštranti založili oheň a snažili sa preniknúť cez bezpečnostné bariéry. Potýčky hlásili aj z mesta Avignon na juhu krajiny. Policajti dnes celkom vykonali cez 11 tisíc preventívnych kontrol, uviedol web denníka Le Parisien.

Podľa francúzskych úradov sa dnešných protestov zúčastnilo 33 700 ľudí, z toho 4 000 v Paríži. Minulú sobotu pritom bolo v uliciach francúzskych miest na 40 000 demonštran­tov, z toho v metropole 5 000.

‚Žlté vesty‘ vyšli do ulíc už dvadsiatykrát od začiatku protivládnych protestov vlani 17. novembra. Účastníci v sobotu prejavili solidaritu so 73-ročnou Genevieve Legayovou, ktorá počas minulotýždňových protestov v Nice na juhu krajiny utrpela poranenie hlavy. Podľa úradu prokurátora v Nice ju na zem zrazil príslušník polície.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #demonštrácia #Žlté vesty