Osemnásť militantov dostalo doživotné tresty za väzby na Islamský štát

Súd v egyptskom hlavnom meste Káhira odsúdil v sobotu 18 ľudí na doživotie za pripojenie sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a plánovanie bombového útoku na kostol, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje.

30.03.2019 21:24
egypt, púšť, zbraň, ozbrojenec, militant,... Foto:
Egyptská armáda začala v rámci boja proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) s vyzbrojovaním členov beduínskych kmeňov. (na snímke Beduín so zbraňou).
debata (1)

Niektorí z obvinených podľa súdu podstúpili „vojenský výcvik“ v Líbyi a Sýrii. Prokuratúra ich obvinila z plánovania „samovražedných bombových útokov“ v júli 2017 na kostol v meste Alexandria na pobreží Stredozemného mora. Takisto ich uznali za vinných z uloženia bomby v obchode s alkoholom v meste Dumját, ktoré leží 200 kilometrov severovýchodne od Káhiry.

Súd v sobotu poslal osem ďalších ľudí do väzenia na 15 rokov a štyri osoby dostali 10-ročné tresty odňatia slobody. Všetci boli uznaní za vinných z členstva v teroristickej skupine, plánovania teroristických útokov a držby výbušnín, strelných zbraní a streliva.

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za bombové útoky na dva koptské kostoly v mestách Tantá a Alexandria, ktoré si v apríli 2017 vyžiadali 45 mŕtvych.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #islamskí militanti #Islamsý štát