Počas Hodiny Zeme zhasli ázijské mrakodrapy aj Eiffelova veža

Eiffelova veža, mrakodrapy v Hongkongu či londýnsky Buckinghamský palác zhasli počas noci zo soboty na nedeľu svoje osvetlenie, aby sa rovnako ako tisíce ďalších budov po svete pripojili k Hodine Zeme. Počas nej sa v snahe upozorniť na klimatické zmeny a potrebu šetriť energiou o 20:30 miestneho času zhasli osvetlenia významných pamiatok a ďalších stavieb.

31.03.2019 09:14
Nemecko, Hodina Zeme, Brandenburská brána, noc Foto: ,
V pozadí zhasnutá Brandenburská brána v Berlíne počas Hodiny Zeme.
debata

Medzi prvými sa do tmy ponorila ikonická budova opery v austrálskom Sydney. Potom začali zhasínať mrakodrapy v mestách východnej Ázie, napríklad hongkongské mrakodrapy bánk HSBC a Bank of China či najvyššia stavba Taiwanu.

V Európe sa ku dominantám v Británii a Francúzsku pripojili napríklad aténska Akropola či budovy gréckeho parlamentu alebo aténska radnica. V Poľsku zhasla napríklad budova varšavského Paláca kultúry a vedy či niekoľko kostolov a mestské hradby v poľskej metropole, v Nemecku Brandenburská brána v hlavnom meste.

Na Slovensku sa do Hodiny Zeme zapojilo viac ako 20 miest, ako aj desiatky firiem a organizácií. Do tmy sa na hodinu zahalili dominanty ako Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Bojnický zámok, Spišský hrad, Trenčiansky aj Nitriansky hrad, hrad v Starej Ľubovni, Hodinová veža v Banskej Bystrici či Mariánsky stĺp v Chrenovci-Brusne.

Až po polnoci SEČ sa vzhľadom k časovému posunu k akcii pripojili napríklad aj niektoré stavby v Spojených štátoch vrátane slávneho newyorského mrakodrapu Empire State Building. Bez svetla sa na hodinu ocitla aj socha Krista v brazílskom Riu de Janeiro.

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sa prírodné bohatstvo ako zvieratá, rastliny, lesy a podzemné vody stráca závratnou rýchlosťou. Každý však môže pre prírodu niečo urobiť a pri rozhodovaní sa inšpirovať napríklad environmentálnymi výzvami na webe Hodiny Zeme či na sociálnych sieťach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hodina Zeme #WWF