V tureckých komunálnych voľbách uspela opozícia v Istanbule aj Ankare

Turecký opozičný kandidát na post starostu Istanbulu Ekrem Imamoglu zaznamenal v nedeľňajších komunálnych voľbách víťazstvo po tom, ako výsledky hlasovania pôvodne ukázali jeho zhodný zisk hlasov s kandidátom vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Binalim Yildirimom.

31.03.2019 14:37 , aktualizované: 01.04.2019 14:20
TURKEY-HOSPITAL/ Foto: ,
Turecký prezident Erdogan sa pred voľbami horlivo zapojil do kampane.
debata

„Rád by som obyvateľom Istanbulu a celého Turecka oznámil, že sme v Istanbule zvíťazili,“ vyhlásil v noci na pondelok Imamoglu, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Jeho rival predtým tiež ohlásil svoje víťazstvo.

AKP prišla v komunálnych voľbách o moc aj v hlavnom meste Ankara. Predseda strany, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, vyhlásil, že AKP „napraví tieto nedostatky“.

„Ak existujú nejaké slabiny, je našou povinnosťou napraviť ich. Od zajtrajšieho rána začneme identifikovať svoje nedostatky a napravíme ich,“ povedal Erdogan. Napriek zmene na poste starostu si AKP zachová moc v mestských radách jednotlivých štvrtí Istanbulu.

Erdogan a AKP zvíťazili v každých voľbách od roku 2002, keď sa strana dostala k moci. Podľa analytikov výsledok nedeľňajšieho hlasovania súvisí s ekonomickou stagnáciou Turecka.

Nedeľňajšie komunálne voľby v Turecku boli považované za test pre Erdogana a jeho islamsko-konzervatívnu vládu. Viac ako 57 miliónov voličov si vyberalo predstaviteľov miestnych samospráv vrátane starostov v 81 tureckých provinciách.

Ide o prvé komunálne voľby, odkedy obyvatelia krajiny v referende v roku 2017 potvrdili ústavnú reformu, ktorá zaviedla prezidentský systém vlády a udelila prezidentovi väčšie právomoci.

Po incidente vo volebnej miestnosti dvaja mŕtvi

Nedeľňajšie hlasovanie poznamenala roztržka, pri ktorej boli na východe krajiny zastrelení dvaja ľudia. Incident sa stal vo volebnej miestnosti v provincii Malatya na východe krajiny. Pustili sa tam do seba dve skupiny, pričom člen jednej z nich vytiahol pištoľ a dvoch ľudí zastrelil. Tento prípad vyšetruje polícia. Šéf opozičnej proislamskej Strany Šťastie Temel Karamollaoglu na twitteri napísal, že obeťami sú volební pozorovatelia jeho strany. Snažili sa podľa neho presadiť to, aby v súlade s volebným zákonom boli hlasovacie lístky označované v kabínach za plentou a nie vo voľnom priestore.

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #miestne voľby