Ukrajinu čaká druhé kolo prezidentských volieb, vedú Zelenskyj a Porošenko

Ústredná volebná komisia na Ukrajine oznámila, že ani jeden z kandidátov nedokázal získať v nedeľňajších prezidentských voľbách nadpolovičnú väčšinu hlasov, a tak sa 21. apríla uskutoční rozhodujúce druhé kolo. Do neho by podľa výsledkov z viac ako dvoch tretín volebných okrskov mali postúpiť herec a politický nováčik Volodymyr Zelenskyj a existujúce šéf štátu Petro Porošenko.

01.04.2019 07:02 , aktualizované: 17:40
debata (64)

Presvedčivo zatiaľ vedie Zelenskyj s 30,45 percenta hlasov, nasledovaný Porošenkom s 16,22 percenta hlasov.

Expremiérka Julija Tymošenková získala 13,12 percenta hlasov, a teda pravdepodobne ani na tretí pokus neuspela s prezidentskou kandidatúrou. Komentátori však upozorňujú, že Tymošenková a jej strana Vlasť by o sebe mohli dať výraznejšie vedieť v jesenných parlamentných voľbách.

Silná podpora Zelenského podľa agentúry AP odráža túžbu verejnosti po novom lídrovi, ktorý by nebol spätý so skorumpovanými elitami a mohol ponúknuť nový prístup k päťročnému konfliktu s proruskými separatistami v Donbase na východe krajiny. Zelenskyj po vzore postavy, ktorú hrá v populárnom komediálnom seriáli Sluha národa, urobil z boja proti korupcii hlavnú tému svojej kandidatúry. Navrhuje trestať ľudí usvedčených z korupcie doživotným zákazom zastávať verejné funkcie. Nabáda tiež k priamym rokovaniam s Ruskom.

Porošenko, ktorý pred zvolením za prezidenta získal veľký majetok podnikaním v cukrovinkách, sa musí vyrovnať s poklesom podpory svojho vládnutia vinou zhoršujúcej sa ekonomickej situácie a prudkého poklesu životnej úrovne. V kampani existujúci prezident vsádzal na sľuby porážky povstalcov v Donbase a opätovného získania Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve a jeho úteku z krajiny. Západ v odvete za anexiu a konflikt v Donbase uvalil na Rusko sankcie.

Svojho súpera označuje Porošenko za bábku oligarchu Ihora Kolomojského, ktorý po konflikte s prezidentom žije v exile. Zelenskyj tieto obvinenia odmieta.

Porošenkov štáb žiada o podporu

Volebný štáb prezidentského kandidáta Porošenka vyzval kandidátov demokratických síl, aby podporili „demokratických a proeurópskych kandidátov“. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax-Ukrajina.

Na brífingu v Kyjeve to v pondelok vyhlásil poslanec za Blok Petra Porošenka a člen jeho volebného štábu Maksim Savrasov.

Obrátil sa tiež na dobrovoľníkov neúspešných kandidátov, aby pracovali pre Porošenkov tím. „Pridajte sa a spolu zabezpečme spravodlivé voľby v druhom kole,“ vyhlásil Savrasov.

Samotný Porošenko v nedeľu po zatvorení volebných miestností vyhlásil, že od pondelka 1. apríla začína boj za svoje víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb.

„Kandidátov, tvrdo stojacich na vlasteneckej, proukrajinskej platforme,“ tiež vyzval, aby sa zjednotili. Apeloval i na mladých voličov, ktorí tvoria jadro elektorátu jeho protikandidáta Volodymyra Zelenského, aby prešli do jeho tábora.

OBSE: Prezidentské voľby na Ukrajine boli slobodné a dobre zorganizované

Predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označili v pondelok prvé kolo ukrajinských prezidentských volieb za slobodné a dobre zorganizované, uviedla tlačová agentúra DPA.

„Volebný deň bol dobre organizovaný a prebehol bez narušení,“ vyhlásila pozorovateľka z Parlamentného zhromaždenia OBSE Doris Barnettová. „Skutočná práca však ešte stojí pred nami. Ostáva veľa nezačatých reforiem,“ dodala.

Koordinátor OBSE Ilkka Kanerva na margo volieb doplnil, že „voliči mali široký výber (kandidátov) a k urnám sa dostavili v hojných počtoch“.

OBSE vyslala na Ukrajinu viac ako 50 pozorovateľských tímov s cieľom monitorovať priebeh prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa konalo v nedeľu.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj