Maďarský parlament upraví kritizovaný systém správnych súdov

Poslanci maďarského parlamentu budú v pondelok v Budapešti hlasovať o úprave zákona o správnych súdoch v súlade s odporúčaním Benátskej komisie, ktorá je expertným poradným orgánom Rady Európy (RE). Informovala o tom dnes internetová stránka komerčnej televízie ATV.

01.04.2019 12:04
debata

Návrh úpravy kritizovanej právnej normy predložila trojica poslancov Gergely Gulyás, Csaba Hende a štátny tajomník rezortu justície Pál Völner s odôvodnením, že si to vyžaduje „ústavný dialóg a ďalšie záruky na zabezpečenie nezávislosti sudcov“.

Blok vládnych strán Fidesz-KDNP nepočkal na postoj Benátskej komisie a vlani 12. decembra v parlamente väčšinou hlasov svojich poslancov príslušný zákon presadil.

Predstavitelia Benátskej komisie začiatkom februára v Budapešti na základe iniciatívy ministra spravodlivosti Lászlóa Trócsányiho preverili pripravované zriadenie správnych súdov v Maďarsku.

Vláda vlani 27. septembra schválila koncepciu obnovy správneho súdnictva v Maďarsku, ktoré by v nových rámcoch malo fungovať od 1. januára 2020.

Vyšší správny súd má mať sídlo v Ostrihome. V ôsmich mestách plánujú zriadiť tribunály s regionálnou pôsobnosťou a právomocou.

Voči zriadeniu správnych súdov protestovalo niekoľko odborných a občianskych organizácií, pričom opozičné strany sa v tejto súvislosti obrátili spoločne na ústavný súd.

Kritici tvrdia, že systém správnych súdov ohrozuje nezávislosť maďarskej justície v prvom rade preto, lebo o vymenovaní, povýšení či disciplinárnom konaní sudcov týchto súdov rozhoduje minister spravodlivosti, ktorý je vymenúvaný z politických dôvodov. Vládna strana Fidesz tak podľa oponentov získa oprávnenie, aby rozhodovala v otázkach demonštrácií, štrajkov i ochrany osobných údajov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #súdy