V Brne sa zrazil trolejbus a električka, najmenej 38 zranených

V centre Brna sa zrazil trolejbus s električkou. Hovorkyňa záchranky Michaela Bothová spresnila, že zranených je celkovo 38 osôb. Dvanásť z nich má ťažké zranenia, 11 stredne ťažké a zvyšok utrpel len pomliaždeniny či odreniny. V električke bol len vodič, ktorý je medzi zranenými.

01.04.2019 15:36 , aktualizované: 16:04
ČR čESKO Brno električka trolejbus zranenie... Foto: ,
Podľa inšpekcie koľajovej dopravy sa zrazil trolejbus číslo 33 s električkou, idúcou ako "služobná jazda" bez cestujúcich.
debata (1)

Nehoda sa stala krátko po 13:30 na Křenovej ulici pri zastávke Masná, Křenová je v mieste nehody uzavretá, začali vznikať kolóny. Hovorkyňa doplnila, že na mieste má záchranná služba štyri posádky bez lekára, dve posádky s lekárom a štyri vozy prevoznej služby. "Ide o mimoriadnu udalosť druhého stupňa, operátorky zaktivovali traumaplán.

Podľa inšpekcie koľajovej dopravy sa zrazil trolejbus číslo 33 s električkou, idúcou ako „služobná jazda“ bez cestujúcich. Hovorkyňa dopravného podniku Hana Tomaštíková potvrdila, že u električky, ktorej vodič bol zranený, išlo o služobnú jazdu, išla z centra. Trolejbusová linka 33 išla do centra.

Podľa hovorcu dráhovej inšpekcie Martina Drápala išlo o čelnú zrážku. „Pri nehode boli podľa doterajších odhadov zranené desiatky osôb z trolejbusu a prvotne bola škoda odhadnutá na viac ako milión korún českých (38 760 eur). Železničná inšpekcia vyšetruje príčiny a okolnosti mimoriadnej udalosti v mieste jej vzniku,“ uviedol hovorca.

Druhý stupeň traumatologického plánu sa vyhlasuje pri počte zranených medzi 11 až 100. Plán stanovuje predovšetkým činnosť výjazdových skupín zdravotníckej záchrannej služby na mimoriadnom mieste, spôsob transportu postihnutých do zdravotníckych zariadení a zoznam týchto zariadení. Cieľom je efektívne pomôcť čo možno najväčšiemu počtu postihnutých.

Medzi zranenými by nemali byť Slováci. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. „Na náš Zastupiteľský úrad v Prahe sa v tejto súvislosti neobrátil žiadny občan SR so žiadosťou o pomoc. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #električka #zrážka #dopravná nehoda #Brno #trolejbus