Dlhoročný alžírsky prezident Buteflika do konca apríla zloží mandát

S odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie úradu alžírskeho prezidenta o tom v pondelok informovala štátna tlačová agentúra APS, píše agentúra AFP.

01.04.2019 18:09 , aktualizované: 19:03
ALGERIA-PROTESTS/BOUTEFLIKA Foto: ,
Na snímke alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika
debata

V oficiálnom stanovisku sa píše, že prezident podnikne všetky kroky potrebné k tomu, aby „počas prechodného obdobia zabezpečil fungovanie štátnych inštitúcií“, a k jeho „rezignácii dôjde ešte pred 28. aprílom“.

Alžírčania už niekoľko týždňov vychádzali do ulíc, kde požadovali odstúpenie hlavy štátu a radikálne zmeny politického systému v tejto krajine bohatej na energetické suroviny.

V reakcii na neutíchajúcu vlnu protestov vymenoval Buteflika v pondelok novú vládu. Tá pozostáva z 27 ministrov a povedie ju Núraddín Badawí. Svoje posty si v novom kabinete udržali šiesti členovia bývalej vlády.

Buteflika, ktorý je prezidentom Alžírska už 20 rokov, v roku 2013 utrpel mozgovú porážku a na verejnosti sa odvtedy objavuje iba zriedka. Jeho súčasné – štvrté – funkčné obdobie sa oficiálne má skončiť 28. apríla.

Alžírska prokuratúra zakázala osobám podozrivým z korupcie opustiť krajinu

Alžírska prokuratúra v pondelok oznámila, že v súvislosti s vyšetrovaním podozrivých a nezákonných prevodov finančných prostriedkov do zahraničia, zakázala osobám podozrivým z korupcie opustiť krajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako upozorňuje agentúra, prokuratúra tento krok iniciovala na pozadí už takmer mesiac trvajúcich masových protestov proti vláde prezidenta Abdala Azíza Butefliku a po tom, ako bol zatknutý jeden z jeho dlhodobých podporovateľov – alžírsky magnát Alí Haddád.

Haddáda, ktorý je podľa finančného denníka Forbes jedným z najbohatších podnikateľov v krajine, zatkla polícia zo zatiaľ neznámych dôvodov v noci zo soboty na nedeľu.

V nedeľu vláda v Alžíri taktiež až do konca mesiaca zakázala akékoľvek pristávanie a vzlietanie súkromných lietadiel na alžírskych letiskách.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prokuratúra #protesty #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika