Facebook hromadne zrušil stránky, skupiny a účty napojené na pakistanskú armádu

Spoločnosť Facebook v pondelok oznámila, že jej administrátori zrušili viac ako 100 stránok, skupín a účtov s napojením na pakistanskú armádu, píše AP. Sociálna sieť v tejto súvislosti uviedla, že účty neboli zrušené pre obsah, ktorý zdieľali, ale preto, lebo sa podieľali na "koordinovanom a neautentickom správaní".

01.04.2019 19:31
FACEBOOK-ACCOUNTS/INDIA-PAKISTAN Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Zdieľaný materiál podľa Facebooku pozostával prevažne z príspevkov oslavujúcich pakistanské letectvo a naopak, zosmiešňujúcich vzdušné sily regionálneho rivala – Indie. Objavovali sa taktiež príspevky podporujúce protesty proti indickej vláde v spornom regióne Kašmír.

Spoločnosť ďalej spresnila, že hoci sa osoby vykonávajúce túto činnosť snažili utajiť svoju totožnosť, išlo v skutočnosti o zamestnancov spravodajského oddielu (ISPR) pakistanských ozbrojených zložiek.

Celkove až 2,8 milióna účtov malo sledovať jednu alebo viaceré z dotknutých stránok. Pakistanská armáda sa k situácii podľa AP zatiaľ nevyjadrila.

Správa sociálnej siete Facebook bola v minulých rokoch terčom kritiky za váhavosť v boji proti extrémistickému obsahu a útočnej propagande. Spoločnosti Facebook a Twitter už však zmazali milióny príspevkov a uzavreli mnoho účtov napojených na Rusko, Irán a ďalšie štáty obviňované z informačných manipulácií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Pakistan #facebook #India #cenzurovaný internet