Americká ústava podľa súdu negarantuje odsúdeným vrahom bezbolestnú smrť

Najvyšší súd USA v pondelok vyniesol verdikt, že ústava negarantuje "bezbolestnú smrť" pre odsúdených vrahov. Súd tak rozhodol, že väzňa v štáte Missouri môžu popraviť smrtiacou injekciou aj napriek jeho vážnemu stavu, ktorý môže spôsobiť, že sa udusí. Informovala o tom agentúra DPA.

02.04.2019 06:53
debata (11)

Hlasovanie v pomere 5–4 odmietlo tvrdenie Russella Bucklewa, že pri použití injekcie pôjde o krutý a neobvyklý trest, lebo by to mohlo u neho vyvolať krvácanie a dusenie. Trval na tom, že štát musí nájsť iný spôsob popravy, napríklad smrtiacim plynom. Podľa súdu však takáto metóda sa nepoužíva v štáte Missouri a ani v nijakom inom štáte. Jeden zo sudcov sa vyjadril, že nie je jasné, či by táto metóda bola v každom prípade menej bolestivá.

Rozhodnutie konzervatívnej väčšiny na najvyššom súde znamená, že ústavný zákaz „krutých a neobvyklých“ metód stále bráni druhom najvyššieho trestu podobným mučeniu, ale "negarantuje väzňovi bezbolestnú smrť.

Bucklew čaká na popravu za vraždu ešte z roku 1996. Federálna vláda a armáda, ako aj väčšina štátov, majú zákony umožňujúce najvyšší trest v osobitných prípadoch, zvyčajne spojených s vraždou prvého stupňa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti