Ekvádorský prezident tvrdí, že Assange porušil podmienky azylu na ambasáde

Zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange "opakovane porušil" podmienky svojho azylu na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Vyhlásil to v utorok ekvádorský prezident Lenín Moreno.

02.04.2019 20:59
ECUADOR-WIKILEAKS/ASSANGE Foto: ,
Na snímke zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange
debata (1)

Líder tejto andskej krajiny pre miestne médiá, ktoré cituje tlačová agentúra Reuters, uviedol, že Assange nemá právo „hackovať súkromné účty alebo telefóny“ a nemôže zasahovať do politiky iných krajín, najmä tých, ktoré majú priateľské vzťahy s Ekvádorom.

Assange našiel útočisko na londýnskej ambasáde Ekvádoru v roku 2012 so zámerom vyhnúť sa extradícii do Švédska, kde ho príslušné úrady chceli vypočúvať v rámci vyšetrovania sexuálneho útoku. Toto konanie bolo neskôr zastavené, avšak 47-ročný Austrálčan sa obáva, že by mohol byť vydaný na stíhanie do USA ohľadom činnosti WikiLeaks.

Assange tvrdí, že Ekvádor sa usiluje ukončiť jeho azylový pobyt na ambasáde a vyvíja naňho tlak tým, že ho izoluje od návštevníkov a špehuje ho. Ekvádor vyhlásil, že jeho zaobchádzanie s Assangeom je v súlade s medzinárodným právom, avšak jeho pobyt na veľvyslanectve „sa nemôže predlžovať na neurčito“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange #ekvádorské veľvyslanectvo #Lenín Moreno