Dlhoročný alžírsky prezident Buteflika rezignoval

Dlhoročný alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika oznámil v utorok svoju rezignáciu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na alžírsku štátnu tlačovú agentúru.

02.04.2019 21:57
Algeria Protests Foto: ,
Na snímke alžírsky exprezident Abdal Azíz Buteflika
debata

„Prezident Abdal Azíz Buteflika oficiálne oznámil predsedovi Ústavnej rady svoje rozhodnutie ukončiť právomoci hlavy štátu,“ uviedla alžírska agentúra.

Krátko predtým alžírske ministerstvo obrany vyzvalo Butefliku, aby „okamžite“ odstúpil, informovala agentúra AP. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že už „nemožno strácať čas“ na ústavný proces, ktorý by Butefliku označil za nespôsobilého funkcie. Buteflika (82), ktorý už vyše mesiaca čelí masovým protestom proti svojmu vládnutiu, v pondelok vyhlásil, že odstúpi ešte pred tým, ako mu 28. apríla vyprší mandát.

Alžírčania už niekoľko týždňov vychádzajú do ulíc, kde požadujú odstúpenie hlavy štátu a radikálne zmeny politického systému v tejto krajine bohatej na energetické suroviny.

Buteflika, ktorý bol prezidentom Alžírska 20 rokov, v roku 2013 utrpel mozgovú porážku a na verejnosti sa odvtedy objavuje iba zriedka. Jeho súčasné – štvrté – funkčné obdobie sa malo skončiť 28. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #Abdal Azíz Buteflika