Poľský kňaz, ktorý verejne pálil predmety súviciace s mágiou, sa ospravedlnil

Kňaz z farnosti v prístavnom meste Gdansk na severe Poľska, ktorý sa cez víkend "preslávil" verejným pálením kníh a iných predmetov, sa v stredu za svoje konanie ospravedlnil.

03.04.2019 16:07
debata (12)

Čin tohto a ďalších dvoch kňazov farnosti Matky cirkvi vyvolal pobúrenie a paralely s totalitnými režimami či inkvizíciou. Informovali o ňom aj mnohé zahraničné médiá.

Kňazi však tvrdili, že konajú v súlade s učením Biblie týkajúcom sa modlárstva. Pálili pritom knihy o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, publikácie o hinduizme, africkú masku, figúrky slona i mačky, ako aj dáždnik s obrázkom kreslenej postavičky Hello Kitty. Predmety sú podľa nich škodlivé, lebo súvisia s mágiou.

Príspevok podrobne popisujúci ich čin sa objavil na facebookovej stránke evanjelizačnej skupiny SMS z neba. Práve na tejto stránke Rafal Jaroszewicz, jeden z troch zúčastnených kňazov, zverejnil v stredu vyjadrenie, že mu je to „veľmi ľúto“.

„Pálenie kníh a iných predmetov bolo nešťastné,“ napísal Jaroszewicz. Dodal, že to nebolo namierené voči žiadnej sociálnej skupine alebo náboženstvu, ani voči knihám či inej kultúre.

Ešte v pondelok pritom Jaroszewicz svoj čin pred kritikmi bránil, keď napísal, že „sníva o dni“, keď „zabíjanie nenarodených detí“ vyvolá taký istý rozruch ako pálenie kníh. Vedenie katolíckej cirkvi v Poľsku sa napriek opakovaným výzvam na odsúdenie k tejto udalosti nevyjadrilo.

Agentúra AFP citovala reakciu rešpektovaného komentátora Lukasza Turského, ktorý „účasť detí“ – miništrantov z farnosti – na pálení kníh a ďalších predmetov označil za „obzvlášť trestuhodnú“. Pripomenul, že v roku 1821 Heinrich Heine vo svojej dráme Almansor prišiel s prorockým výrokom: „Tí, čo pália knihy, napokon budú upaľovať aj ľudí.“

V komentári v denníku Gazeta Wyborcza Turski pokračoval, že „o niečo vyše sto rokov neskôr, v nacistickom Nemecku, knihy Heineho a (Thomasa) Manna a mnohých ďalších významných umelcov v Berlíne pálili na kope a o niekoľko rokov neskôr v krematóriách spaľovali… obete ideologického šialenstva údajne civilizovaného sveta“.

Kauza s pálením kníh sa objavila v situácii, keď sa vplyvná katolícka cirkev v Poľsku snaží riešiť dôsledky bezprecedentných odhalení o pedofílii medzi kňazmi.

Z prieskumu spoločnosti Kantor Millward Brown, ktorého výsledky zverejnili v pondelok, vyplýva, že 64 percent Poliakov si želá sekulárny štát, ďalších 29 percent opýtaných je proti a sedem percent nedokázalo zaujať nijaký názor.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #kňaz