Der Standard: Páchateľ útokov na Novom Zélande financoval identaristov

Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý v marci v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande zabil 50 ľudí a ďalších 50 zranil, financoval v rokoch 2017 a 2018 krajne pravicových aktivistov identaristického hnutia v Európe. Informoval o tom vo štvrtok rakúsky denník Der Standard s odvolaním sa na nemecké a rakúske zdroje blízke vyšetrovaniu.

04.04.2019 06:57 , aktualizované: 15:43
Nový Zéland Foto: ,
Brenton Tarrant vchádza do súdnej siene okresného súdu v meste Christchurch v Novom Zélande, 16. marca 2019
debata (4)

V roku 2017 mal Tarrant podľa nemeckých zdrojov darovať francúzskej skupine identaristov Génération Identitaire v štyroch čiastkach spolu 2 200 eur.

V roku 2018 zase daroval sumu 1 500 eur vodcovi rakúskeho hnutia Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ) Martinovi Sellnerovi. Sellner potvrdil, že peniaze prijal, ale odmietol, že by s Tarrantom bol v akomkoľvek kontakte. Jeho byt minulý týždeň v rámci vyšetrovania údajných kontaktov s Tarrantom prehľadali rakúski vyšetrovatelia. Polícia mu zhabala elektronické zariadenia.

Rakúsko, kde je súčasťou koalície aj populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) momentálne vyšetruje, či IBÖ patrí medzi teroristické organizácie a či ju bude možné na základe toho rozpustiť. Viacerí rakúski politici, vrátane vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, prepojenie členov strany FPÖ s identaristami odmietli.

Identaristické hnutie

Protiimigrantské identaristické hnutie sa zrodilo koncom 20. storočia vo Francúzsku, keď sa oddelilo od hnutia Nová pravica. Dôraz kladie na ochranu Európanov a ich identitu, ktorá je potlačená v dôsledku globalizácie a liberalizácie.

Tarrant navštívil po ceste do Pakistanu Bulharsko a následne Bukurešť. Odtiaľ sa presunul do Viedne, kde bol najmenej dvakrát, v Rakúsku navštívil aj viaceré miesta v Korutánsku. V rovnakom časovom období bol okrem toho v iných balkánskych krajinách, vo Francúzsku, v Portugalsku, Španielsku, Poľsku, Česku a v pobaltských štátoch.

Súdne pojednávanie bude v piatok

Tarrant bude čeliť obvineniam z 50-násobnej vraždy a 39-násobného pokusu o vraždu. Tlačová agentúry AP to uviedla vo štvrtok s odvolaním sa na vyhlásenie novozélandskej polície.

Muž identifikovaný ako 28-ročný austrálsky pravicový extrémista bude s týmito obvineniami konfrontovaný počas nachádzajúceho súdneho pojednávania v jeho prípade, ktoré je naplánované na piatok. Nebudú pritom od neho vyžadovať, aby sa vyjadril, či sa cíti vinný alebo nevinný.

Tarranta po zadržaní predbežne obvinili z jednoduchej vraždy. Polícia uviedla, že „sa naďalej zvažujú“ aj ďalšie obvinenia, informovala agentúra DPA. Piatkové pojednávanie sa má podľa sudcu týkať prevažne otázky právneho zastupovania. Tarrant sa vyjadril, že sa chce zastupovať sám. Na pojednávaní sa zúčastní prostredníctvom audiovizuálneho prenosu z Aucklandu.

Pri streľbe v dvoch mešitách, ktorá je pripisovaná Tarrantovi, zahynulo 15. marca v Christchurchi celkove 50 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #útok na mešity na Novom Zélande