Zeman sa ospravedlnil za kritiku bývalému starostovi Viedne

Český prezident Miloš Zeman sa ospravedlnil bývalému starostovi Viedne Michaelovi Häuplovi, ktorého na základe nesprávnej informácie kritizoval za to, že za jeho vlády radnica neposlala viedenskej českojazyčnej komenského škole ani šiling. Oznámil to dnes na sociálnych sieťach jeho hovorca Jiří Ovčáček s tým, že sa ospravedlnila aj česká veľvyslankyňa v Rakúsku Ivana Červenková, ktorá Zemanovi poskytla nepresné informácie.

04.04.2019 15:16
zeman, kiska, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (10)

„Ospravedlňujem sa prostredníctvom prítomného starostu Viedne Michaela Ludwiga svojmu priateľovi Michaelovi Häuplovi, ktorému som nedávno dal štátne vyznamenanie, a ktorého som na základe nesprávnej informácie, ktorú som dostal, skritizoval,“ citoval Ovčáček Zemana. Prezident poznamenal, že je to iba druhé ospravedlnenie počas jeho tridsaťročného pôsobenia v politike.

Zeman kritizoval prítomného Häupla pri utorkovom stretnutí s krajanmi na českej ambasáde vo Viedni. „Pán primátor Häupl, podal som Vám ruku, dal som Vám vysoké české vyznamenanie a myslím si, že Vašich 24 rokov na čele Viedne bolo pre toto mesto veľmi prospešných, avšak musím konštatovať, že podľa informácií, ktoré som dostal, Viedeň nedala škole Komenského ani šiling. Takže za to Vám tlieskať nebudem,“ povedal Zeman.

Potom prezident pred krajanmi ešte poznamenal, že sa bývalý primátor kvôli jeho slovám zachmúril. „To máte za to, že tu Komenského školu ste málo podporoval,“ dodal český prezident.

Otázka financovania sa vyjasnila ešte počas stretnutia s krajanmi. Za posledné obdobie získala škola od radnice rakúskej metropoly v prepočte najmenej 40 miliónov českých korún.

Červenková v stredu vysvetlila ČTK, že prezidentovi pred stretnutím stručne oznámila, že Komenského škola žiadne peniaze od Viedne nedostáva. Mala tým na mysli systémové a pravidelné príspevky, nie jednorazové platby.

V ospravedlnení Zeman pripomenul, že kritiku predniesol na základe nesprávnych informácií, ktoré dostal. „Nesprávne informácie o financovaní školy som poskytla pánovi prezidentovi ja. Hlboko sa ospravedlňujem,“ citoval Ovčáček veľvyslankyňu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ospravedlnenie #Miloš Zeman