Porošenko súhlasí s duelom na štadióne

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zdvihol rukavicu, ktorú mu hodil jeho vyzývateľ a prisľúbil účasť na dueli na kyjevskom štadióne Olimpijskyj. Víťaz nedeľňajšieho prvého kola prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj v stredu podmienečne prijal pozvánku na predvolebnú debatu, ak sa uskutoční v najväčšom športovom komplexe krajiny, ktorý má kapacitu 70-tisíc divákov.

04.04.2019 19:20
debata (18)

Úradujúci prezident výzvu prijal. Na adresu herca a zabávača, ktorý s vyše 30 percentami získal v nedeľňajšom prvom kole volieb takmer dvojnásobne viac hlasov ako on, si však neodpustil zopár štipľavých poznámok. „Debaty nie sú šou. Predvolebná kampaň je udalosť, ktorá určuje budúcnosť krajiny, národa na desiatky rokov dopredu. Na vtipy tu nie je miesto,“ povedal Porošenko vo videu zverejnenom na jeho facebookovom účte.

Prezident pripomenul, že pravidlá predvolebných debát sú jasne definované vo volebnom zákone. Konať by sa mali v štúdiu verejnoprávnej televízie s možnosťou prenosu na všetkých televíznych kanáloch. „Ale keď štadión, tak štadión. Čakám na vás, Volodymyr Olexandrovyč,“ dodal Porošenko na záver.

Na Zelenského výzvu, že obaja kandidáti by pred debatou mali absolvovať lekársku prehliadku, ktorá by potvrdila, že nie sú narkomani ani alkoholici, Porošenko nereagoval.

Nevyjadril sa ani k požiadavke vyzývateľa, aby prezident na znamenie úcty k súperovi verejne vyhlásil, že „debatovať bude nie s bábkou Kremľa alebo (oligarchu Ihora) Kolomojského či s klaunom, ale s kandidátom na prezidenta Volodymyrom Zelenským“, čo je narážka na výrazy, akými Porošenko svojho protikandidáta častoval v kampani pred prvým kolom volieb.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #Volodymyr Zelenskyj