Spoločnosť Boeing má ďalší softvérový problém so strojom 737 MAX

Americká spoločnosť Boeing má ďalší softvérový problém so strojom 737 MAX, ktorý po marcovej nehode v Etiópii nesmie lietať. Boeing komplikáciu, ktorá sa týka riadenia vztlakových klapiek, považuje za "relatívne drobnú", nemenovaní činitelia citovaní denníkom The Washington Post ju ale hodnotia ako kritickú pre letovú bezpečnosť.

05.04.2019 12:05
Etiópia lietadlo správa Boeing 747 max problém Foto: ,
Na archívnej snímke z 23. marca 2019 lietadlo Boeing 737 MAX 8 Etiópskych aerolínií na medzinárodnom letisku v etiópskom meste Addis Ababa.
debata (68)

Doteraz sa Boeing potýkal so softvérovým problémom stabilizačného systému MCAS, ktorý etiópski vyšetrovatelia označujú za jeden z faktorov marcovej tragédie.

Objavenie nového problému podľa denníka Financial Times vysvetľuje, prečo sa začiatkom týždňa Boeing rozhodol odložiť odovzdanie opravy na posúdenie americkému Federálnemu úradu pre letectvo (FAA). Už na konci marca spoločnosť oznámila, že softvérovú opravu MCAS dokončila.

V pondelok výrobca lietadiel a FAA oznámili, že dlho očakávaná oprava bude predložená k previerke v nadchádzajúcich týždňoch. Najnovšie ale Boeing oznámil, že softvérovú aktualizáciu upravuje, aby sa predišlo možným budúcim nehodám. V rámci tohto procesu, ako spoločnosť tvrdí, bol problém odhalený. Programovú chybu považuje Boeing za relatívne drobnú a uviedol, že už má problém vyriešený.

Nemenovaný činiteľ oboznámený s vyšetrovaním, ktorého denník The Washington Post citoval, vyhlásil, že softvér Boeingu bude čakať hĺbková kontrola, aby sa v budúcnosti predišlo odhaleniu ďalšieho problému.

Za pád Boeingu piloti nemôžu

Piloti havarovaného Boeingu 737 MAX, na ktorého palube 10. marca zahynulo 157 ľudí vrátane štyroch Slovákov, postupovali podľa predpísaných pokynov, ale kontrolu nad strojom napriek tomu nezískali. Vyplýva to z predbežných výsledkov vyšetrovania, o ktorých včera informovala etiópska ministerka dopravy Dagmawit Mogesová.

Spoločnosť Ethiopian Airlines včera ocenila profesionálny postup svojich pilotov, ktorí sa podľa záznamov z čienych skriniek do poslednej chvíle snažili zabrániť katastrofe. „Sme veľmi hrdí na našich pilotov, že dodržali pokyny výrobcu pre stav núdze, ako aj na vysokú úroveň ich profesionálnych výkonov v takej extrémne ťažkej situácii,“ vyhlásil riaditeľ aeroliniek Tewolde GebreMariam.

Zrážka s cudzím predmetom sa nepotvrdila

Šéf etiópskych vyšetrovateľov Amdiye Ayalew včera nepotvrdil špekulácie expertov, na ktorých sa v stredu odvolala televízia ABC News, keď informovala, že katastrofu mohla spôsobiť zrážka stroja s cudzím predmetom alebo vtákom, čo mohlo viesť k poškodeniu senzora a chybnej aktivácii systému MCAS. „Zo zozbieraných údajov nevyplýva žiadny dôkaz, že by cudzí predmet poškodil lietadlo a spôsobil haváriu,“ citoval Ayalewa denník Financial Times.

Podľa leteckého analytika Davida Hassa sú závery predbežného vyšetrovania významné najmä tým, že prepájajú nehody v Etiópii a Indonézii. „Zaujímavé na tomto prípade je, že sa zdá, že obe havárie mali rovnakú príčinu. Otázkou je, či mala byť prevádzka Boeingu 737 MAX zakázaná po nehode Lion Air a pred nehodou Ethiopian Airlines,“ cituje experta agentúra AP.

Lietadlo sa zrútilo šesť minút po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeba za okolností veľmi podobných tým, ktoré sprevádzali vlaňajšiu haváriu lietadla rovnakého typu spoločnosti Lion Air v Indonézii. Vtedy prišlo o život 189 ľudí. Od nehody v Etiópii boli stroje 737 MAX stiahnuté z prevádzky.

Havarované etiópske lietadlo sa dostalo do situácie, keď jeho predná časť bola opakovane tlačená k zemi, konštatovala včera ministerka. „Posádka vykonávala opakovane postup predpísaný výrobcom, ale nebola schopná dostať lietadlo pod kontrolu,“ vyhlásila Mogesová. „Kontrolné systémy by mal výrobca preskúmať,“ tlmočila odporúčania vyšetrovateľov. Spoločnosť Boeing potvrdila, že si predbežnú správu, ktorá má byť celá zverejnená dnes, preštuduje.


VIDEO: Ladislav Keller, kapitán Boeingu 737, ktorý pôsobí v Ústave leteckej dopravy Českého vysokého učení technického, sa pre TV Pravda (21.3.2019) vyjadril závažným skutočnostiam okolo vyšetrovania nehody.
Video

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #The Washington Post #Boeing 737 MAX 8