Za vraždu novinára Čuruviju v centre Belehradu odsúdili štyroch exčlenov tajnej služby

Srbský súd v odsúdil piatok štyroch bývalých príslušníkov tajnej služby na desiatky rokov väzenia za vraždu renomovaného novinára Slavka Čuruviju z roku 1999, ktorý bol hlasným kritikom niekdajšieho lídra Slobodana Miloševiča. Informovala o tom agentúra AFP.

05.04.2019 14:06
debata (1)

Najtvrdší, 30-ročný trest, dostali bývalý šéf tajnej polície Radomir Markovič, ktorý si už odpykáva trest za zabitie opozičného lídra z toho istého roku, a Milan Radonjič, ktorý viedol belehradskú pobočku tajnej služby. Dvadsať rokov väzenia dostali ďalší dvaja príslušníci tajnej služby Ratko Romič a Miroslav Kurak. Druhý menovaný je stále na úteku a odsúdili ho v neprítomnosti.

Týchto štyroch mužov uznali za vinných, že zabili Čuruviju „na príkaz neznámej osoby“, uviedla sudkyňa Snežana Jovanovičová podľa agentúry Beta.

Novinára zastrelili pred jeho bydliskom v centre Belehradu 11. apríla 1999 v čase, keď NATO bombardovalo Srbsko s cieľom zastaviť jeho zásah voči etnickým Albáncom v Kosove. Čuruvija bol šéfredaktorom a majiteľom denníka Dnevni Telegraf a časopisu Evropljanin, ktoré boli dvoma hlavnými nezávislými periodikami v Srbsku. Jeho rodina obviňovala Miloševiča, že osobne nariadil túto vraždu.

Miloševič zomrel v roku 2006 vo väzenskej cele, keď očakával verdikt tribunálu OSN pre vojnové zločiny za svoju úlohu vo vojnách v 90. rokoch v Chorvátsku, Bosne a Kosove.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Belehrad #Slobodan Miloševič #slavko čuruvij