Zelenskyj a Porošenko absolvovali testy na alkohol a drogy

Dvojica ukrajinských prezidentských kandidátov, ktorá sa prebojovala do druhého kola volieb, sa v piatok podrobila lekárskym testom na zistenie prítomnosti alkoholu a drog v organizme. Zábery z prehliadok Volodymyra Zelenského a Petra Porošenka vysielali aj televízne stanica, uviedla agentúra Reuters.

05.04.2019 15:55
Petro Porošenko Ukrajina voľby prezidentské... Foto: ,
Zelenskyj vyzval Porošenka (na snímke), aby obaja podstúpili lekársku prehliadku na alkohol a drogy.
debata (16)

Na absolvovanie testov vyzval súčasného ukrajinského prezidenta Porošenka populárny komik Zelenskyj, ktorý nad úradujúcou hlavou štátu v nedeľnom prvom kole volieb so značným náskokom zvíťazil.

Zelenskyj testy na alkohol a drogy absolvoval v súkromnej nemocnici, pričom zábery naživo streamoval na svojej stránke na Facebooku. „Odobrali mi krv. Vytiahli zo mňa všetko, no vďaka Bohu, mal som jej dosť. Mladej krvi,“ povedal 41-ročný Zelenskyj po odbere novinárom, zjavne narážajúc na svojho staršieho vyzývateľa.

Zhruba o hodinu neskôr odvysielali viaceré televízne stanice naživo zábery z lekárskej prehliadky, ktorú podstúpil 53-ročný Porošenko v kyjevskom Národnom športovom komplexe Olimpijskyj, kde by sa mala pred druhým kolom volieb naplánovaným na 21. apríla konať predvolebná debata oboch kandidátov.

Úradujúcemu ukrajinskému prezidentovi odobrali vzorky krvi, vlasov a moču, ktoré boli odoslané do štyroch rôznych laboratórií. Podľa predbežných výsledkov týchto testov „nebola zistená prítomnosť nijakej psychotropnej látky“.

Porošenko si Zelenského doberal za to, že neprijal jeho výzvu, aby lekársku prehliadky absolvovali spoločne v komplexe Olimpijskyj. „Ja som dnes na štadióne… zatiaľ čo, ako som sa dozvedel, Volodymyr Oleksandrovyč nie. Ja som prišiel, ale ty nie. Bez ohľadu na to som si však istý, že naberie odvahu, príde sem a bude debata,“ dodal.

Zelenskyj prijal v stredu Porošenkovu výzvu na debatu pred druhým kolom prezidentských volieb. Zároveň si však stanovil vlastné podmienky vrátane tej, aby sa odohrala na futbalovom štadióne Olimpijskyj. Porošenko v reakcii Zelenského obvinil, že si kladie príliš veľa podmienok, v čom videl spôsob, ako sa celej debate vyhnúť.

Zelenskyj v piatok reagoval aj na otázku, prečo neprijal Porošenkovu ponuku na spoločné absolvovanie testov na štadióne. „Nie je tam žiadne laboratórium. Bola to veľmi čudná pozvánka,“ povedal a dodal, že výsledky svojich testov dostane o tri dni. „Výsledky vám ukážeme. Všetko sa robí oficiálne,“ uviedol.

Termín debaty prezidentských kandidátov dosiaľ nebol oficiálne stanovený. Porošenko v noci na piatok zverejnil videozáznam, v ktorom svojmu súperovi odkázal: „Vzmuž sa, príď na debaty. Dohodli sme sa na štadióne, čakám.“

Za Zelenského hlasovalo v nedeľňajšom prvom kole volieb vyše 30 percent voličov, kým Porošenkovi svoj hlasov odovzdalo takmer 16 percent, pripomenula agentúra AP.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #Volodymyr Zelenskyj