USA chcú označiť Iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu

Spojené štáty sa chystajú označiť Iránske revolučné gardy (IRGC) za zahraničnú teroristickú organizáciu. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na troch nemenovaných predstaviteľov USA.

06.04.2019 10:03 , aktualizované: 10:35
debata (40)

Bude to po prvý raz, čo Washington oficiálne označí zložku armády inej krajiny za teroristickú organizáciu, poznamenal Reuters.

Podľa jeho zdrojov by oficiálne oznámenie malo v pondelok učiniť ministerstvo zahraničných vecí USA.

Stalo by sa tak pred prvým výročím rozhodnutia prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom a opäť uvaliť sankcie na Irán, ktoré ochromili jeho hospodárstvo.

Iránske Revolučné gardy boli založené v roku 1979 na popud Rúholláha Chomejního. Gardy sú oddelené od iránskych pozemných, námorných aj vzdušných síl. Zatiaľ čo regulárna armáda má za úlohu chrániť hranice štátu a vnútornú bezpečnosť, úlohou gárd je podľa iránskej ústavy chrániť režim islamskej republiky.

Irán: Ak USA označia revolučné gardy za teroristov, urobíme to isté s ich armádou

V prípade, že Washington označí iránske elitné revolučné gardy za teroristov, môže sa k podobnému kroku uchýliť aj Irán – a Teherán na zoznam teroristických skupín recipročne zaradí armádu Spojených štátov. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedol predseda národnobezpeč­nostného výboru iránskeho parlamentu Hešmatolláh Faláhatpíše.

„Ak Spojené štáty americké zaradia revolučné gardy na svoj zoznam teroristických skupín, my zaradíme na čiernu listinu teroristov armádu tejto krajiny – a bude tam figurovať hneď vedľa Dáišu (Islamského štátu),“ napísal na Twitteri vplyvný iránsky poslanec Faláhatpíše.

Iránske revolučné gardy (Sepáhe pásdáráne enkelábe eslámí) boli založené v roku 1979 na popud ajatolláha Rúholláha Chomejního. Gardy sú oddelené od iránskych pozemných, námorných aj vzdušných síl. Zatiaľ čo regulárna armáda má za úlohu chrániť hranice štátu a vnútornú bezpečnosť, úlohou gárd je podľa iránskej ústavy chrániť režim islamskej republiky.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán