Boeing škrtá výrobu modelu 737 MAX

Spoločnosť Boeing oznámila, že po dvoch haváriách dočasne obmedzí výrobu modelu 737 MAX. Tento krok odzrkadľuje rastúce obavy Boeingu z finančných strát, ktoré mu v súvislosti celosvetovým vyradením tohto modelu z prevádzky môžu spôsobiť žiadosti o kompenzáciu zo strany leteckých spoločností. V sobotu o tom informovala spravodajská stanica Sky News.

06.04.2019 16:46
ETHIOPIA-AIRPLANE/REGULATOR Foto: ,
Na snímke lietadlo typu Boeing 737 MAX 8.
debata (53)

Spoločnosť plánuje obmedziť výrobu modelu 737 MAX s cieľom zamerať sa prioritne na aktualizáciu Systému vylepšovania manévrovacích vlastností (MCAS). Ten totiž prispel nie len k marcovej havárii Boeingu v Etiópii, ale pravdepodobne aj k minuloročnému zrúteniu stroja indonézskej spoločnosti Lion Air do Jávskeho mora.

Celkovo by sa mala produkcia Boeingu 737 MAX do polovice apríla znížiť z 52 vyrobených strojov mesačne na 42.

Šéf americkej spoločnosti Boeing vo štvrtok po prvý raz priznal, že k marcovej havárii stroja 737 MAX v Etiópii prispel prísun chybných údajov do automatického letového systému.

Výkonný riaditeľ firmy Dennis Muilenburg však zároveň vyjadril presvedčenie, že Boeingy 737 MAX sú napriek tomu bezpečné stroje a že po aktualizácii softvéru budú patriť medzi vôbec najbezpečnejšie lietadlá na svete, informovala televízia CNBC.

Pri havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiópii z 10. marca zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov.

Stroje typu 737 Max 8 sú od polovice marca celosvetovo vyradené z prevádzky.


VIDEO: Ladislav Keller, kapitán Boeingu 737, ktorý pôsobí v Ústave leteckej dopravy Českého vysokého učení technického, sa pre TV Pravda (21.3.2019) vyjadril závažným skutočnostiam okolo vyšetrovania nehody.
Video
53 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing 737 MAX 8