Britský minister financií Hammond verí v 'nejakú formu dohody' s labouristami

Rokovania britskej vládnej Konzervatívnej strany s opozičnými labouristami s cieľom nájsť riešenie patovej situácie v otázke brexitu pokračujú. V sobotu to vyhlásil minister financií Philip Hammond, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že obe strany dosiahnu "nejakú formu dohody", píše agentúra Reuters.

06.04.2019 20:12 , aktualizované: 20:40
debata (5)

Predstavitelia Labouristickej strany ešte v piatok na margo prebiehajúcich rokovaní s konzervatívcami uviedli, že zatiaľ nenastal počas rozhovorov viditeľnejší pokrok, keďže kabinet premiérky Theresy Mayovej neponúkol „zásadnejšiu zmenu (návrhu) či kompromis“.

Hammond však v interview pre médiá v rámci rokovania ministrov financií členských štátov EÚ v Bukurešti zdôraznil, že „rozhovory s labouristami pokračujú“.

„Som optimista v tom, že s labouristami dosiahneme určitú formu dohody,“ povedal ďalej Hammond a dodal, že vláda si v rokovaniach nekladie nijaké ultimátne požiadavky.

Rozhovory vlády s labouristami sa začali v stredu po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová oslovila lídra labouristov Jeremyho Corbyna, aby sa s ňou stretol a aby sa pokúsili spoločne hľadať ďalší postup v procese vystúpenia krajiny z EÚ.

Labouristi sa zasadzujú za miernejšiu formu brexitu, vďaka ktorej by Británia aj po vystúpení z EÚ zostala členom colnej únie.

Le Drian: Británia musí predstaviť plán, ako chce riešiť chaos s brexitom

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v sobotu vyhlásil, že nastal čas skoncovať „s chaosom okolo brexitu“. Apeloval, aby Briti „veľmi rýchlo“ predložili svoje návrhy, ako chcú tento stav riešiť. Zdôraznil tiež, že téma brexitu by nemala dominovať diskusiám EÚ.

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala vo francúzskom meste Dinard po stretnutí ministrov združenia G7, Le Drian vyhlásil, že nastal čas skoncovať s chaosom ohľadom odchodu Británie z EÚ. Uviedol, že je dôležité, aby „nám (Briti) veľmi rýchlo povedali, ako plánujú prekonať túto krízu“. V procese brexitu „nemôžeme žiť večne. V istej chvíli musí prísť odchod,“ dodal Le Drian.

Britské vedenie a britský parlament podľa Le Driana musia chápať, že EÚ „sa nebude môcť sústavne zaťažovať vzostupmi a pádmi domácej britskej politiky“.

Le Drian nástojil, že „Briti nám musia veľmi rýchlo povedať, ako sa z tejto krízy dostanú“, čím podľa agentúry AFP naznačil očakávania svojej krajiny v súvislosti s blížiacim sa mimoriadnym summitom EÚ. Ten sa bude konať na budúcu stredu a bude venovaný brexitu.

„Ak bude ďalší odklad (termínu odchodu Británie z Únie), je nutné, aby Británia predstavila plán, ktorý zdôvodní túto žiadosť o odklad a treba tiež, aby tento plán obsahoval aj anticipáciu jasnej a dôveryhodnej politickej podpory,“ vyhlásil Le Drian.

Agentúra AFP konštatovala, že Francúzsko sa pred mimoriadnym summitom EÚ usiluje zvýšiť tlak na britskú premiérku Theresu Mayovú. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že žiadosť Británie o predĺženie lehoty pre brexit nebude akceptovaná automaticky, čo podľa AFP znamená, že Británia by mohla EÚ opustiť bez dohody.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit