Mayová: V rokovaniach o brexite musia obe strany pristúpiť na kompromis

Britská premiérka Theresa Mayová v nedeľu vyhlásila, že na prekonanie patovej situácie v otázke brexitu budú musieť ku kompromisom pristúpiť ako vláda, tak aj opoziční labouristi. Píše o tom agentúra AFP.

07.04.2019 09:00 , aktualizované: 20:36
Belgium EU Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (6)

„Musíme dohodu (o brexite) schváliť, a preto sme začali hľadať spôsob, ako nájsť dostatočnú podporu v parlamente. A to znamená rokovania s opozíciou,“ vyhlásila Mayová vo videu, ktoré bolo natočené v jej vidieckom sídle Chequers.

Britská premiérka ďalej uviedla, že je veľa vecí v ktorých s labouristami nesúhlasí, avšak v otázke brexitu sú prieniky, na ktorých sa zhodnú.

Zdôraznila však tiež, že prípadná dohoda konzervatívcov s labouristami na brexite bude „znamenať pristúpenie ku kompromisom na oboch stranách“.

Podľa britských konzervatívcov je kompromis možný, labouristi sú skeptickí

Zástupcovia britských vládnych konzervatívcov a opozičných labouristov sa nezhodujú v názore na to, či je vláda ochotná urobiť pri hľadaní východiska z krízy okolo plánovaného odchodu Británie z Európskej únie kompromis alebo nie. Podľa Andrey Leadsomovej, ktorá organizuje v Dolnej snemovni vládnu agendu, je kabinet v záujme záchrany brexitu ochotný urobiť bolestivé ústupky. Zástupkyňa labouristov ale dnes povedala, že premiérka Theresa Mayová zatiaľ neustúpila „ani o piaď“. Rokovania majú pokračovať na budúci týždeň.

Podľa Leadsomovej, ktorá patrí k najväčším zástancom brexitu vo vláde, je potrebné urobiť kompromis „aj so škrípaním zubov“. „Najdôležitejšou vecou je, aby sme skutočne EÚ opustili,“ dodala v rozhovore poskytnutom BBC. Teraz podľa nej totiž existuje riziko, že „nám brexit navždy prekĺzne medzi prstami“.

Aj ďalší člen vlády, minister financií Philip Hammond, už v sobotu povedal, že je optimistický a že kompromis s labouristami je možné dosiahnuť.

Trochu skeptickejší sú zástupcovia strany predsedu Jeremyho Corbyna, ktorí v posledných dňoch niekoľkokrát naznačili, že ochota ku kompromisu je zo strany kabinetu príliš malá.

Labouristická tieňová generálna prokurátorka Shami Chakrabartiová dnes uviedla, že premiérkina pozícia sa zatiaľ neposunula „ani o piaď“. „Je ťažké si predstaviť, že urobíme skutočný pokrok bez predčasných volieb alebo bez druhého referenda o akejkoľvek dohode, ktorú by (Mayová) dokázala pretlačiť parlamentom,“ dodala. Tiež tieňová ministerka obchodu Rebecca Longová-Baileyová dnes povedala, že labouristi zatiaľ „nespozorovali ozajstné zmeny“. Podľa nej budú ale rokovania nadchádzajúci týždeň pokračovať.

Za svoj postup si Mayová vyslúžila ostrú kritiku predovšetkým zo strany euroskeptikov vo vlastnej Konzervatívnej strane. Hovorca krídla zástancov tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg dnes uviedol, že Mayová podnikla „aktívne opatrenia“, aby zastavila brexit. Ak bude Británia podľa neho donútená zostať v Európskej únii, mala by sa stať „čo možno najnepríjemnejším členom“. „Až príde na rad viacročný finančný rámec, budeme mať – ak budeme stále členmi – šancu, aká sa opakuje len raz za sedem rokov, a budeme môcť vetovať rozpočet a byť niekým, s kým je naozaj ťažké vychádzať,“ dodal.

Mayová chce údajne labouristom ponúknúť colnú dohodu s EÚ

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej plánuje ponúknuť opozičným labouristom uzákonenie colnej dohody s Európskou úniou v snahe presvedčiť ich, aby podporili dohodu o brexite. Informovali o tom nedeľňajšie noviny The Sunday Times.

„Na základe nového plánu by premiérka ponúkla úpravu vládneho zákona o vystúpení (Spojeného kráľovstva z EÚ), aby zakotvila v zákone colnú dohodu,“ napísal nedeľník. Hovorkyňa Mayovej úradu sa k nej odmietla vyjadriť, uvádza agentúra Reuters.

Mayová vo vyhlásení zverejnenom v sobotu večer priznala, že stratégie jej vlády zamerané na schválenie dohody o brexite v britskom parlamente neboli úspešné. Podľa jej slov sú vyhliadky na to, že by poslanci podporili už trikrát odmietnutú rozvodovú dohodu s EÚ „v blízkej budúcnosti“, len malé.

Súčasne obhajovala svoje rozhodnutie rokovať o kompromise s hlavnou opozičnou Labouristickou stranou v úsilí zabrániť chaotickému, neriadenému brexitu bez dohody o jeho podmienkach. Na týchto rozhovoroch obe strany nedospeli k pokroku ani po troch dňoch a labouristi obvinili konzervatívnu vládu, že neponúka skutočnú zmenu.

Labouristi podporujú miernejšiu formu brexitu než britská vláda. Presadzujú práve zachovanie colnej únie medzi Britániou a EÚ, ako aj účasť Spojeného kráľovstva na spoločnom európskom trhu, no tiež zachovanie únijných noriem v oblastiach ako práva zamestnancov a ochrana životného prostredia.

Británia by mala odísť z EÚ v piatok 12. apríla, ak Mayová nezíska ďalší odklad termínu brexitu od Únie, ktorá už súhlasila s jeho odložením z pôvodného termínu 29. marca. Mayová momentálne žiada o odklad na 30. júna – v nádeji, že dosiahne s labouristami kompromis a presadí v parlamente dohodu v najbližších týždňoch.

Líderka Dolnej snemovne britského parlamentu Andrea Leadsomová, ktorá má na starosti vládny legislatívny program v tejto komore, v príspevku pre nedeľník The Sunday Telegraph napísala, že „vízia brexitu, ktorú sme mali, sa vytráca – a nám dochádza čas na to, aby sme ju zachránili“. Podľa jej slov by druhé hlasovanie britských voličov o členstve v EÚ bolo „tou najväčšou zradou“.

„Tou najväčšou zradou by bolo druhé referendum,“ vyhlásila Leadsomová, ktorá patrí k stúpencom vystúpenia z EÚ. „Vyžadovalo by si dlhý odklad, znova by vyvolalo rozdeľujúcu debatu a keďže parlament sa dosiaľ neriadil prvým výsledkom, nie je dôvod domnievať sa, že by sa držal (výsledku) druhého referenda.“

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová